Prezident Zeman je vo veľmi vážnom stave! Ťažko komunikuje a je dezorientovaný

NETKY.SK • 13 Október 2021, 20:38 • 2 min
Prezident Zeman je vo veľmi vážnom stave! Ťažko komunikuje a je dezorientovaný

PRAHA – Nemenované zdroje z okolia prezidenta tvrdia, že Miloš Zeman nie je schopný vykonávať svoju funkciu hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Česká hlava štátu Miloš Zeman trpí pečeňovou encefalopatiou, ktorá je spôsobená akútnym alebo chronickým zlyhaním pečene. Informoval o tom český Denník N. Prezident je od nedele (10. októbra) hospitalizovaný na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení (ARO) v Ústrednej vojenskej nemocnici v pražských Střešovicích. 

 

Hrad zavádza

Podľa zistení denníka prezident veľmi ťažko komunikujeje dezorientovaný. Hrad ani nemocnica jeho zdravotný stav bližšie nekomentujú. Dôvodom je, že prezident neudelil súhlas so zverejňovaním informácií o jeho podlomenom zdraví.

 

Nesúrodé a iba čiastkové informácie čoraz viac znepokojujú senátorov. Tí sa začínajú obávať, že Zeman nie je schopný vykonávať svoj úrad, čo Hrad odmieta. 

 

img

 

Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček tvrdí, že hlave štátu nič nebráni vo výkone funkcie. Tieto vyjadrenia však vyvracajú anonymné zdroje Denníka N.

 

Súvisiaci článok: Český prezident Zeman leží na ARE!

 

Prezident hovorí "z cesty"

Pečeňová encefalopatia sa prejavuje rôznymi psychickými a neurologickými príznakmi. Môže byť spôsobená cirhózou pečene.

 

„Prejavuje sa to napríklad tým, že je dezorientovaný a hovorí nesúvisle,“ vysvetlil pre denník jeden z nemenovaných zdrojov blízky prezidentovi. Ako doplnil, Zemanovi sa ťažko komunikuje a niekedy hovorí nezmysly.

 

Prejavy dezorientácie či poruchy spánku sa prejavujú v ľahkej forme ochorenia. V horšom prípade môže pacient dokonca upadnúť do kómy, pretože poškodená pečeň nedokáže filtrovať toxické látky z mozgu. Vďaka liečbe sa dá tento stav zvrátiť.

 

img

 

Prezidenta v bezvládnom stave previezla sanitka do ÚVN v nedeľu poobede po stretnutí s premiérom Andrejom Babišom. Na záberoch spred nemocnice bolo vidno, ako mu jeho ochranka musí podopierať hlavu, pričom mal zatvorené oči.

 

V dnešnom vyhlásení nemocnica opäť prízvukovala, že detaily zdravotného stavu nezverejní. Verejnosť ubezpečila, že sa Zemanovi, ako aj ostatným pacientom, dostáva náležitá starostlivosť.

 

Prečítajte si tiež: Podpásovka českej opozícii? Babiš tvrdí, že ho Zeman poverí zostavením vlády

 

Pozbavenie výkonu právomocí

Predseda senátneho bezpečnostného výboru Pavel Fischer dnes informoval, že Senát pozastaví Zemanovi právomoci iba v prípade, že to bude vzhľadom na jeho zdravotný stav nevyhnutné. Od nemocnice si už vyžiadal kompletnú zdravotnú dokumentáciu.

 

„V prípade, že bude potrebné previesť právomoci, bude nevyhnutné rýchlo konať,“ skonštatoval Fischer pre agentúru ČTK. Zároveň sa verejne zamyslel nad veľmi zvláštnym spôsobom, akým Hrad komunikuje Zemanov zdravotný stav ako najvyššieho ústavného činiteľa.

 

img

 

„Spôsob, akým sa s oneskorením, nepresne a zavádzajúcimi výrazmi dozvedáme o zdravotnej kondícii prezidenta, je neuveriteľný,“ poznamenal Fischer s tým, že kancelária prezidenta zlyhala na plnej čiare. Dodal, že debata o tom, že nepostupuje v súlade s verejným záujmom, je nespochybniteľná.

 

Mohlo by vás zaujímať: Príde Miloš Zeman o prezidentský úrad? Budúci týždeň o tom rozhodne komisia!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies