VIDEO Za toto všetko môžu teroristi

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 13:32 • 2 min
VIDEO Za toto všetko môžu teroristi

BRATISLAVA - Teroristický útok v centre Londýna sa dnes zaradil na stále dlhší zoznam podobných činov, ktoré sa odohrali v Európe od začiatku tohto roka. Teroristi a samovražední atentátnici si k útokom vyberajú často dodávky, ktorými vrážajú do davov ľudí, prípadne po domácky vyrobené bomby. Útoky si už vyžiadali mnoho mŕtvych a tiež zranených.

slovakia

left justify in out

Istanbul - 39 mŕtvych

1. januára - Útok na nočný klub Reina v Istanbule si vyžiadal 39 mŕtvych a sedem desiatok zranených. Väčšina obetí útoku boli turisti, hlavne z krajín Blízkeho východu a severnej Afriky, ale aj z Indie, Ruska či Izraela. K atentátu sa prihlásila organizácia Islamský štát. Proces s pravdepodobným útočníkom, uzbeckým občanom Abdulgadirem Mašaripovem, začne 11. decembra.

 

 

Londýn - 5 mŕtvych

22. marca - Päť ľudí bolo zabitých pri teroristickom útoku v Londýne; útočník najprv narazil autom do chodcov na Westminsterskom moste, kde smrteľne zranil štyroch ľudí, a potom odišiel k neďalekému parlamentu, kde dobodal policajta; páchateľa, britského konvertita na islam s násilnou minulosťou, potom zastrelili policajti.

 


Petrohrad - 15 mŕtvych

3. apríla - Najmenej 15 obetí a vyše 100 zranených si vyžiadal výbuch trhaviny v petrohradskom metre; zahynul tiež 23-ročný samovražedný atentátnik zo strednej Ázie Akbaržon Džalilov. K atentátu sa prihlásila málo známa skupina Prápor imáma Samil, napojená na teroristickú sieť al-Kájda.

 

 

Štokholm - 5 mŕtvych

7. apríla - Päť mŕtvych, z ktorých jedna žena zomrela neskôr v nemocnici, a 15 zranených si vyžiadal útok, pri ktorom v centre švédskej metropoly Štokholmu narazil nákladný automobil do davu ľudí. Spáchal ho uzbecký občan Rakhmat Akilov, sympatizujúci s džihádistami. Akilov bol nasledujúci deň zadržaný a neskôr sa k činu priznal. Uzbečanovi bola vo Švédsku opakovane zamietnutá žiadosť o povolenie na pobyt. Uzbecká polícia oznámila, že na Akilova vo februári vydala medzinárodný zatykač pre podozrenie z náboženského extrémizmu.

 

 

Manchester - 22 mŕtvych

22. mája - Teroristický útok vo foyeri haly v severoanglickom Manchestri po koncerte americkej speváčky Ariany Grande si vyžiadal 22 ľudských životov a 116 zranených; útočil samovražedný atentátnik, 22-ročný Brit líbyjského pôvodu Salman Abedi.

 

 

Londýn - 7 mŕtvych

3. júna - Teroristický útok v centre Londýna si vyžiadal životy najmenej siedmich obetí a desiatky zranených. Atentát sa odohral na moste cez rieku Temžu a v niekoľko sto metrov vzdialenej štvrti Borough Market. Na Londýnskom moste najprv vošla biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľko peších. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov. Tam teroristi vystúpili a napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Všetkých troch útočníkov z automobilu polícia zastrelila.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies