Boris Kollár: Koalícia je odsúdená spolu dovládnuť, alebo ísť do predčasných volieb

NETKY.SK • 7 Október 2021, 14:18 • 2 min
Boris Kollár: Koalícia je odsúdená spolu dovládnuť, alebo ísť do predčasných volieb

BRATISLAVA - Boris Kollár oznámil na tlačovej konferencii, že významne zmenili zákon po veľmi dlhej dobe. Schválili novelu zákona o verejnom obstarávaní. Podľa Borisa Kollára uľahčí výstavbu komunálnych nájomných bytov financovaných cez Štátny fond rozvoja bývania v čase rastu cien nehnuteľností. Dodal, že témou dňa je teraz štátny rozpočet na budúci rok, a nie otváranie koaličnej zmluvy.

slovakia

left justify in out

 

"Všetky obštrukcie, ktoré sa naťahovali dva, tri, štyri roky, sa skrátia na minimum. Dotkne sa to prakticky celého nášho života," uviedol Kollár.

Zmeny vo verejnom obstarávaní, ktoré odsúhlasili poslanci, podľa lídra Sme rodina umožnia samosprávam akcelerovať alokované finančné zdroje na výstavbu jaslí, škôlok či zdravotných stredísk. "Umožní to samosprávam okamžite spustiť výstavby bez zbytočného predlžovania, takže sa to dotkne každého z nás. Tento zákon sa mení takto významne smerom k ľuďom po šestnástich, sedemnástich rokoch." 


Novela verejného obstarávania je podľa neho aj pre pripravovanú výstavbu štátnych nájomných bytov. O návrhu zákona o štátnej podpore nájomného bývania, ku ktorej bolo v odbornej verejnosti veľa výhrad, by mal parlament rokovať v druhom čítaní na nasledujúcej októbrovej schôdzi. Pôvodne bol v pláne na aktuálnej, ale pre výhrady k tomuto návrhu bol predložený o mesiac neskôr. Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý pripravil aj návrhy zákonov o územnom plánovaní a výstavbe, ktoré majú nahradiť zastaralý stavebný zákon.

 

Prečítajte si: Boris Kollár nechá preveriť uniknutý zoznam stratifikácie nemocníc

"Toto sme ľuďom sľúbili, takže tieto sľuby plníme. Všetky tieto tri zákony spolu súvisia," dodal Kollár.

 

img

 

Vysvetlil, že témou dňa je štátny rozpočet na budúci rok, a nie otváranie koaličnej zmluvy. Zdôraznil, že Sme rodina nemá žiadne personálne nároky a počet poslancov. Sme rodina „kryje dve a pol ministerstva“, ktoré obsadilo jeho hnutie. Podľa Kollára otvorenie koaličnej dohody záleží hlavne na predsedovi hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igorovi Matovičovi.

„To znamená, že koaličná zmluva je aktuálne platná. Ak by sa mali robiť zmeny, tak ju treba otvoriť. Témou dňa je teraz rozpočet,“ povedal Kollár v reakcii na otázku, či sa zmluva otvorí v súvislosti s nedávnym prestupom šiestich poslancov z klubu Za ľudí do klubu strany Sloboda a Solidarita.

 

Možno vás zaujme: Robert Fico: Komu dodávala Plačková kokaín, keď si vyjednala slobodu?!


Kollár sa počas rokovania 40. schôdze parlamentu pri hlasovaní o výročnej správe špeciálneho prokurátora vyjadril, že parlament je neuznášaniaschopný, a "to ešte hnutie Sme rodina ani neodišlo z vládnej koalície". Šéf Sme rodina dnes vysvetlil, že išlo o vtipnú poznámku v súvislosti s tým, že koalícia má dokopy 92 poslancov. Na to, aby bol parlament uznášaniaschopný, treba aspoň 76 zákonodarcov.

„Len som kolegom jasne ukázal, ako by to naozaj vyzeralo, keby sme nakoniec odišli. Táto koalícia je odsúdená spolu dovládnuť, alebo čestne priznať občanom a veľmi rýchlo ísť do predčasných volieb. Táto druhá možnosť aktuálne nie je na stole,“ vyhlásil Kollár.

 

Upozornil, že rozhovory o štátnom rozpočte by sa nemali vnímať tak, že "sa ideme rozložiť“. Podľa neho každý minister je nespokojný s balíkom financií, ktorý má dostať jeho rezort a každý si musí nejakým spôsobom utiahnuť opasok.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies