EMA začala s analýzou dvoch protilátok, ktoré by mali zaberať proti COVID-19

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 11:35 • 2 min
EMA začala s analýzou dvoch protilátok, ktoré by mali zaberať proti COVID-19

Európska lieková agentúra (EMA) začala "priebežné hodnotenie" údajov o protilátkach bamlanivimab a etesemivab vyvinutých americkou farmaceutickou spoločnosťou Eli Lilly na kombinované použitie pri liečbe ochorenia COVID-19. Informovali o tom vo štvrtok prostredníctvom oficiálnej webstránky EMA.

slovakia

left justify in out

Dve štúdie 

Rozhodnutie o začiatku priebežného hodnotenia je založené na predbežných výsledkoch dvoch štúdií. Prvá je zameraná na schopnosť týchto medikamentov liečiť ochorenie COVID-19 v kombinácii. Druhá sa zameriava iba na použitie samotného bamlanivimabu.

 

img

 

Postup EMA 
EMA začala hodnotiť prvé informácie, ktoré pochádzajú zo štúdií na zvieratách, tzv. neklinické údaje. Vyhodnotí však všetky údaje o týchto liekoch vrátane dát z klinických skúšok, akonáhle budú k dispozícii. Priebežné hodnotenie bude pokračovať, kým nebude dostatok dôkazov na podporu formálnych žiadostí o zaregistrovanie.

 

Dve protilátky 
Bamlanivimab a etesemivab sú dve monoklonálne protilátky s aktivitou proti COVID-19. Monoklonálna protilátka je typ proteínu, ktorý bol navrhnutý tak, aby sa pripojil k špecifickej štruktúre nazývanej antigén. Keď vírus natrafí na tento proteín, zabráni mu to vstúpiť do buniek organizmu.

 

img


Priebežné hodnotenie je regulačný nástroj, ktorý EMA používa na urýchlenie posúdenia sľubného lieku alebo vakcíny počas stavu núdze pre verejné zdravie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies