VIDEO Vstup Ukrajiny do NATO by vyvolal 3. svetovú vojnu, prečo teda vôbec dochádza k prístupovým rokovaniam?!

NETKY.SK • 18 December 2017, 14:43 • 2 min
VIDEO Vstup Ukrajiny do NATO by vyvolal 3. svetovú vojnu, prečo teda vôbec dochádza k prístupovým rokovaniam?!

BRATISLAVA – Prioritou ukrajinského prezidenta Petra Porošenka je, aby sa Ukrajina stala členom Severoatlantickej aliancie. Kyjev v NATO vidí záruky zvrchovanosti a územnej celistvosti. Ďalším národným záujmom je tiež členstvo krajiny v Európskej únii. Viete si to vôbec predstaviť?

slovakia

left justify in out

Tieto dva kontroverzné ciele Ukrajiny považuje Rusko za provokáciu, na ktoré reagovalo s upozornením, že ak sa hranice NATO priblížia k tým ruským, nenechá to len tak. Vstup do NATO si odobrili už aj ukrajinskí politici, ktorí ho na základe dostatočnej podpory v parlamente, zakotvili v zákone. Počas hlasovania návrh získal podporu až 276 poslancov z celkového počtu 357 prítomných. Podpora samotných Ukrajincov je však nižšia ako by si hlava štátu predstavovala. Porošenko naplánoval v krajine referendum, v ktorom budú môcť Ukrajinci hlasovať a vyjadriť svoj názor spojený so vstupom do aliancie.

 

Ďalšou obrovskou prekážkou je veľká korupcia štátnej správy, ktorú kritizujú najmä európski lídri, zlé ukrajinské vzťahy s Ruskom a v neposlednom rade neutíchajúca občianska vojna. Pričom jednou z hlavných podmienok pre vstup do NATO je absencia vnútorných konfliktov a územných sporov.

 

Mnohé názory odborníkov sa každopádne zhodujú, že ak by chcela Ukrajina vstúpiť do aliancie alebo do EÚ, čaká ju veľmi dlhá cesta, ktorá sa nezaobíde bez rozsiahlych reforiem. Aj napriek tomu, že odkedy Porošenko zastáva prezidentskú funkciu a prijal už viacero zmien, ich účinnosť žiaľ nedosahuje požadovaných účinkov. Dokonca samotný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, sa k členstvu Ukrajiny v NATO stavia veľmi váhavo a neisto. Ten si plne uvedomuje negatívne následky, ktoré by vyvolal vstup krajiny do aliancie.

 

Rozširovanie hraníc NATO na druhej strane vyvoláva obavy u Rusov. Tí myšlienku rozširovania hraníc NATO vnímajú ako ohrozovanie štátnej bezpečnosti ruskej federácie a narúšanie rovnováhy síl v euroázijskej oblasti. Ako vníma politický analytik Ján Baránek snahu Ukrajiny vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, čo by to prinieslo a ako by to narušilo našu bezpečnosť, sa dozviete v priloženom videu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies