VIDEO + FOTO Policajt zastrelený na Champs Elysées zasahoval proti teroristom v roku 2015 v klube Bataclan

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 14:27 • 2 min
VIDEO + FOTO Policajt zastrelený na Champs Elysées zasahoval proti teroristom v roku 2015 v klube Bataclan

PARÍŽ - Extrémistická organizácia Islamský štát vyhlásila, že dnešný útok na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorom zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia, spáchal jej bojovník "Belgičan" abu Yusuf Beljiki. Jedného útočníka polícia zastrelila, druhý by mal byť na úteku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa najnovších informácií mal pri sebe útočník rukou písaný odkaz obraňujúci extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Prokurátor pre boj proti terorizmu Molins uviedol, že odkaz očividne vypadol útočníkovi Karimovi Cheurfimu z vrecka. Tento 39-ročný muž mal už záznamy v registri trestov. Molins povedal, že odkaz vychvaľoval IS a obsahoval aj adresy bezpečnostných lokalít.

 

Policajt, ktorý pri útoku zahynul, bol v novembri roku 2015 pri zásahu proti islamistickým teroristom v parížskom klube Bataclan. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica Europe 1. Xavier Jugelé mal 37 rokov a bol príslušníkom 32. oddelenia poriadkovej polície v Paríži.

 

Podľa svojich kolegov bol vždy "ochotný, nápomocný a tešil sa zo života". V polícii začal slúžiť pred šiestimi rokmi, pričom bol dvakrát - v rokoch 2015 a 2016 - vyslaný do Grécka, ktoré vtedy vlastnými silami nezvládalo nápor imigrantov prichádzajúcich z vojnových oblastí na Blízkom východe.

 

Podľa webovej stránky časopisu Marianne mal byť v máji preložený do iného policajného obvodu. Jugelé bol slobodný a bezdetný, ale žil s partnerom, s ktorým pred súdom uzavreli zmluvu o registrovanom partnerstve (PACS). Angažoval sa v združení Flag!, ktorého členmi sú homosexuálne orientovaní policajti.

 

Francúzske médiá dnes citovali slová Xaviera Jugelého z rozhovoru pre magazín People, ktorý poskytol 12. novembra 2016, keď sa zúčastnil na koncerte britského speváka Stinga, čím sa po rekonštrukcii znovu otváral klub Bataclan. Jugelé vtedy povedal: "Som šťastný, že som tu. Som šťastný, že sa Bataclan otvára. tento koncert má byť oslavou života a spôsobom, ako povedať nie teroristom".

 

Ďalšieho z postrelených policajtov, ktorý bol ťažko zranený, v noci nadnes operovali a momentálne je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Obaja sú ale mimo ohrozenia života. Zranený bol aj jeden náhodný okoloidúci, ktorého útočník postrelil pri úteku.

 

Parížska polícia tesne po útoku zverejnila na Twitteri odkaz pre občanov: "V oblasti Champs-Élysées prebieha policajná operácia. Vyhýbajte sa tejto oblasti a dodržujte pokyny polície." Polícia oblasť uzavrela, rovnako aj blízku stanicu metra. O pozadí činu nie sú zatiaľ k dispozícii žiadne ďalšie informácie.

 

Francúzska polícia dnes vykonala domovú prehliadku v meste Chelles vo východnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať tlačovej agentúre AP, patrí prehľadávaná nehnuteľnosť v Chelles rodine 39-ročného Karima Cheurfiho, ktorý bol ešte v roku 2001 uznaný z útoku na policajta. Vyšetrovatelia útoku zisťujú, či predpokladaný páchateľ mal komplicov. Preto prehľadali bydlisko páchateľa a vypočúvajú jeho príbuzných.

 

Podľa parížskej policajnej hovorkyne Johanny Primevertovej útočník zámerne strieľal na policajtov strážiacich okolie vchodu do metra na stanici Franklina Roosevelta. Páchateľa neskôr polícia zastrelila.

 

K incidentu došlo okolo 21.00 h potom, čo páchateľ vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalšieho zranil. Po útoku sa z miesta činu pokúsil za stálej streľby utiecť. Jeden z očitých svedkov incidentu uviedol, že strieľal z útočnej pušky typu kalašnikov.

 

Podľa Brandeta v tejto chvíli nie je jasné, či páchateľ konal sám, alebo mal aj komplica.

 

Francúzky prezident Francois Hollande zvolal v súvislosti s incidentom mimoriadne zasadnutie vlády.

 

Americký prezident Donald Trump a Taliansky premiér Paolo Gentiloni, ktorý je na návšteve v Bielom dome, vyslovili nad útokom hlboké poľutovanie, pričom Trump uviedol, že "by mohlo ísť o ďalší teroristický čin".

 

Prezidentský kandidát Emmanuel Macronto povedal v súvislosti s dnešným útokom:

"Primárnou úlohou prezidenta je chrániť. Dnes večer najmenej jeden policajt zahynul. Toto riziko bude súčasťou nášho života v najbližších rokoch," povedal vo vysielaní televízie France 2 Macron. Vyjadril sústrasť rodine zastreleného policajta. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies