VIDEO Investičné stimuly sú neefektívne pre jednotlivé firmy, zlepšenie podnikateľského prostredia treba riešiť plošne

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 15:15 • 2 min
VIDEO Investičné stimuly sú neefektívne pre jednotlivé firmy, zlepšenie podnikateľského prostredia treba riešiť plošne

BRATISLAVA – Získavanie nových investorov je boj hlavne medzi stredoeurópskymi krajinami. Ten by však nemal byť postavený na úľavách iba pre jednotlivé zahraničné spoločnosti, ale na konkurencie schopnosti tvorenej výhodným podnikateľským prostredím pre všetkých a bez rozdielu.

slovakia

left justify in out

Investičné stimuly sú z pohľadu ekonómov považované za úplatky, kedy si štáty kupujú budúcich investorov. V boji o nich, by malo hlavne záležať na prijateľnom podnikateľskom prostredí, ktoré  úzko súvisí aj s daňovým zaťažením. Slovensko patrí medzi krajiny z celej EÚ, ktorá ich má najvyššie.

 

Odvodové zaťaženie výrazným spôsobom ovplyvňuje prostredie na trhu, čo sa ďalej odráža v obľúbenosti čiernej práce na Slovensku. Zníženie odvodového zaťaženia, ktoré by viedlo aj k samotnému zníženiu ceny práce pre zamestnávateľov, by sa mohol vytvoriť priestor na získavanie väčšieho počtu investorov aj do chudobnejších regiónov ako je východné Slovensko.

 

Každoročne štát vyberie viac peňazí na daniach do štátneho rozpočtu, no aj napriek tomu, Slovensko hospodári neustále s deficitom. Minie viac ako vyberie, čo však nevidno na skvalitnení služieb ako napríklad v zdravotníctve, školstve či doprave. Bolo by vhodné upratať výdavky v jednotlivých štátnych rezortoch a pokúsiť sa hospodáriť o niečo lepšie, aby nedochádzalo k zbytočnému plytvaniu verejných zdrojov.

 

Ako hodnotí hospodársku a ekonomickú situáciu na Slovensku z dlhodobého hľadiska, hospodárenie s verejnými zdrojmi a s akými rizikami by mal štát rátať, sme sa opýtali ekonomického analytika Mgr. Radovana Ďuranu z INESS (Inštitút ekonomických a spoločenských analýz). Viac sa dozviete vo videu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies