VIDEO Šialenci sa opäť rútili z kopca za kotúľajúcim sa syrom

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 20:01 • 2 min
VIDEO Šialenci sa opäť rútili z kopca za kotúľajúcim sa syrom

LONDÝN - Kvôli bezpečnosti bol tento závod v roku 2010 oficiálne zrušený. Lenže niekoľko storočí stará tradícia sa nedá len tak vymazať, a tak sa v sobotu na kopci Cooper´s Hill v anglickom grófstve Gloucestershire nadšenci znovu vrhli z prudkého svahu za kotúľajúcim sa syrom.

slovakia

left justify in out

Vyše 180 metrov príkreho svahu so sklonom vyše 50 percent čaká na pretekárov, ktorí sa rozhodnú zúčastniť sa tradičného honu na syr. Teoreticky sa účastníci bizarného závodu pokúšajú chytiť koleso syra Double Gloucester vážiaceho 3 až 4 kilogramy.

 

Lenže taký syr na konci kopca dosahuje rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. Víťazom sa teda stane ten, kto dobehne za syrom ako prvý. V posledných rokoch bolo navyše syrové koleso nahradené replikou z mäkkej peny, pretože reálny syr skákajúci v prudkom svahu vysokou rýchlosťou dokázal pretekárov omráčiť alebo inak vážne zraniť, píše server novinky.cz. Pravý syr dostane víťaz až po skončení závodu.

 

Preteká sa v niekoľkých mužských a ženských kategóriách, všetkých však toho roku zatienila legenda tohto závodu Chris Anderson. Tridsaťročný príslušník britskej armády dokázal v rôznych kategóriách počas štrnástich rokov vyhrať 22 syrov a stal sa tak absolútnym rekordmanom závodu.

 

„Proste musíte utekať a pokúsiť sa udržať čo najdlhšie na nohách,“ prezradil Anderson svoju víťaznú stratégiu. Výhru venoval synovcovi svojej manželky, ktorý trpí neketotickou hyperglycinémiou. Syr vydraží v prospech organizácie Joseph´s Goal, ktorá vyberá finančné prostriedky na výskum tejto genetickej poruchy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies