VIDEO Rus vrazil do kina s dodávkou plnou plynu a benzínu, dôvod jeho konania je skutočne bizarný

NETKY.SK • 5 September 2017, 07:46 • 2 min
VIDEO Rus vrazil do kina s dodávkou plnou plynu a benzínu, dôvod jeho konania je skutočne bizarný

MOSKVA – Kino v Jekaterinburgu na Urale sa v pondelok stalo terčom útoku terénnej dodávky, ktorá bola plne naložená plynovými bombami a sudmi s benzínom.

slovakia

left justify in out

Dodávku ale aj miesto útoku bezprostredne zachvátili plamene, ktoré sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu. Úrady informovali, že útok si nevyžiadal žiadne ľudské životy. Dôvodom útoku bol podľa médií kontroverzný film o cisárovej milenke. Historický film Matilda, ktorý vzbudzuje v ruskej spoločnosti vášne, bol zrejme zámienkou pre 39-ročného muža, ktorý zaútočil na kino Kosmos. Polícii sa podarilo podozrivého zatknúť, ten sa neskôr priznal k činu.  Agentúra Interfax uviedla, že sa jedná o duševne narušeného muža.

 

„Nie je jasné, ako by sme to mali vyhodnotiť. Na jednej strane je to zjavný teroristický útok, ale nikto nebol zranený a útočilo sa proti prázdnej budove,“ uviedol starosta Jekaterinburgu Jevgenij Rojzman. Podľa jeho názoru nešlo o čin vyšinutého jedinca, ten by pravdepodobne sám nezvládol naložiť 200-litrové nádoby s benzínom do dodávky.

 

 

Film Matilda je o romániku medzi cisárom Mikulášom II. a baletkou Matildou Kšesinskou, ktorý sa vo veľkej časti opiera o históriu. Filmový snímok vyvolal negatívne reakcie mnohých monarchov, pravoslávnych či moslimských vodcov autonómnych republík ruského Kaukazu. V kampani proti filmu dokonca odzneli vyhrážky podpaľovania kín, ktoré ho budú premietať. Ešte počas minulého týždňa sa skupina výtržníkov pokúsila zapáliť priestory petrohradského kina zápalnými fľašami, kde sídli aj filmové štúdio režiséra Alexeja Uchytela, tvorcu snímky. Ich pokus bol neúspešný.

 

Podľa poslankyne Nataliji Poklonskej z vládnej strany Jednotné Rusko film uráža city veriacich ale aj samotnú pamiatku ruského panovníka. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov požiadal, aby sa film v jeho regióne nepremietal. Rovnakú požiadavku zaslal do Kremľa aj susedný Dagestán. Ruské ministerstvo kultúry premietanie filmu povolilo s jediným obmedzením a to vek diváka, ktorý nemôže byť mladší ako 16-rokov.

 

Samotný režisér sa pred jeho odporcami obhajoval, tým, že bývalý panovník ukončil románik s baletkou ešte pred tým, ako sa oženil s nemeckou princeznou. Teda v skutočnosti nepáchal nič zlé a nikoho tým neurážal.     

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies