VIDEO Primátor tvrdí, že cesta bez pravidiel a značenia je bezpečnejšia. Vypne za chvíľu aj semafory?

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 15:41 • 2 min
VIDEO Primátor tvrdí, že cesta bez pravidiel a značenia je bezpečnejšia. Vypne za chvíľu aj semafory?

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dnes vystúpil na brífingu, aby verejnosti zvestoval inovatívne riešenie chodníka a cyklotrasy na nábreží pri Dunaji.

slovakia

left justify in out

Primátor hlavného mesta tvrdí, že keď chodník pre chodcov a cyklotrasa vedľa seba nebudú označené (aktuálne už ani nie sú) tak to bude pre všetkých lepšie. Teda keď nikto nebude vedieť, kade má ísť, bude sa všetkým cestovať bezpečnejšie.
 

Tu vzniká pomerne veľký konflikt záujmov. Keďže po cyklotrase na nábreží chodia mnohí cyklisti do práce, život by im uľahčilo, keby v ceste mali čo najmenej prekážok. Primátor v tejto súvislosti kritizoval rýchle jazdenie cyklistov, akoby bolo hriechom ponáhľať do práce. 

 

Toto nešťastné riešenie, ktoré má trvať rok a potom sa uvidí, čo ďalej, Nesrovnal  označil ako „Zónu zmiešaného pohybu“. Sám priznal, že na promenáde medzi Mostom SNP a Mostom Lafranconi vznikali konflikty, keď si zavadzali chodci a cyklisti. Cyklisti sa pýtajú, ako bude cesta na promenáde vyzerať bez žiadnych pravidiel? Bezpečnejšie to teda určite nebude. Ak sa cyklisti nedokážu predrať cez chodcov, ktorí častokrát neuhýbajú, cyklisti sa budú musieť presunúť na cestu, kde budú blokovať autá a tie zase budú ohrozovať ich. 

 

Vo videu uvidíte, ako primátor vysvetľuje, že chce chrániť mamičky s kočíkmi tým, že im zotrie označenie ich bezpečnej zóny. 

 

Primátor tiež pravdepodobne nepozná zákon, alebo na neho zabudol. Cyklokoalícia preto na jeho vyjadrenie, že "chodci nemôžu ani len vkročiť alebo prejsť cez cyklotrasu, a ak tak učinia, dopúšťajú sa trestného činu", pripomenula presné znenie zákona: 

1. Prejsť cez cyklotrasu nie je pre chodca protizákonné a ani pri tom cyklista nesmie ohroziť chodca
2. Z hľadiska (ne)ohrozenia chodca cyklistom sú obe možnosti totožné, ak si niekto sľubuje od zmeny režimu to, že cyklisti musia jazdiť ohľaduplnejšie, tak to zákon ich v tomto ohľade už viac neobmedzuje.
3. Rozdiel je (okrem iných vecí) v povinnosti chodca neohroziť cyklistu. Tú v pôvodnom stave mal, pri zmiešanej premávke už nie.

 

"Zároveň dopĺňame, že keď niekto jazdí bezohľadne, tak bude jazdiť aj pri zmiešanom pohybe. Len sa nebude držať vo svojom páse, ale bude slalomovať pomedzi ľudí, a toto žiadne značky nevyriešia," uvádza cyklokoalícia na svojom Facebooku.

 

Ak chcete bezpečné nábrežie, môžete sa pripojiť k protestnej jazde zajtra o 17:00.

 

Lepší obraz o živote cyklistu v Bratislave získate tu:

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies