VIDEO: Predseda vlády SR sa vyjadril k dnešným pochodom za klímu

NETKY.SK • 20 September 2019, 14:21 • 2 min
VIDEO: Predseda vlády SR sa vyjadril k dnešným pochodom za klímu

BRATISLAVA - Je dôležité počuť a vidieť apel mladých ľudí, ktorí v piatok v uliciach vyjadrujú podporu opatreniam na záchranu planéty. Na sociálnej sieti to v dnešných hodinách uviedol premiér SR Peter Pellegrini. Slovensko je podľa jeho slov pripravené podieľať sa na opatreniach, ktoré by dokázali klimatické zmeny spomaliť.

slovakia

left justify in out

Zmeny klímy Pellegrini považuje za vážnu tému, ktorá "sa nastoľuje čoraz naliehavejšie a žiada si od všetkých krajín na svete a ich lídrov obrovskú zodpovednosť". V tejto súvislosti preto premiér vyzdvihol opatrenia, ktoré sa podarilo vláde prijať. Spomenul prijatie Envirostratégie 2030, prihlásenie sa k uhlíkovej neutralite do roku 2050 alebo postupné zastavenie ťažby na hornej Nitre.

 

img

 

Zapojiť sa do boja proti zmenám klímy môže podľa predsedu vlády SR každý človek. "Skúsme pre lepšie životné prostredie urobiť niečo aj my sami, každý jeden deň. Separovaním odpadu, zálohovaním PET fliaš, využívaním alternatívnej dopravy, nepoužívaním neekologických materiálov," vyzval premiér. Spoločným úsilím sa dá podľa neho dosiahnuť lepší výsledok pre všetkých.

 

 

V Bratislave, Košiciach, Žiline a Banskej Bystrici sa počas dnešných hodín koná klimatický štrajk, ktorý organizuje iniciatíva Fridays for Future. Za protest sa postavilo viac než 70 mimovládnych organizácií, podporuje ho aj minister životného prostredia László Sólymos, Slovenská akadémia vied, Slovenský hydrometeorologický ústav, viacero univerzít a stredných škôl.

 

 

Z iniciatívy mladých ľudí sa teší aj prezidentka Zuzana Čaputová. Sama sa vyjadrila, že klimatická kríza  je už jednou z veľkých tém doma, ako aj na medzinárodnej úrovni. S organizátormi klimatického štrajku sa prezidentka stretla už v priebehu minulého týždňa. Je presvedčená, že tlak, ktorý na riešenie klimatickej krízy svojimi aktivitami vyvíjajú, je pre Slovensko, pre Európu, aj pre celý svet nesmierne potrebný.

 

https://www.netky.sk/clanok/reportaz-prezidentka-sr-sa-vyjadrila-ze-boj-proti-klimatickym-zmenam-by-mal-byt-v-zaujme-celeho-ludstva

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona