VIDEO Potopený trajekt Sewol vyzdvihnutý z morského dna doviezli do prístavu

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 10:59 • 2 min
VIDEO Potopený trajekt Sewol vyzdvihnutý z morského dna doviezli do prístavu

SOUL - Do juhokórejského prístavu Mokpcho dorazil dnes hrdzavejúci trajekt Sewol, ktorý minulý týždeň vyzdvihli tri roky od stroskotania z morského dna.

slovakia

left justify in out

V prístave trajekt dôkladne prehľadajú v snahe nájsť telesné pozostatky deviatich nezvestných cestujúcich. Pri nehode trajektu, ktorý sa v rozbúrenom mori 16. apríla 2014 prevrátil a potopil, zahynulo 304 ľudí.

 

 

Príbuzní obetí sledovali prístavných robotníkov, ako zakotvujú ťažkú nákladnú loď prepravujúcu vrak trajektu. Nájdenie posledných nezvestných obetí nehody by uzavrelo jednu z najtragickejších nehôd v Južnej Kórei.

 

Väčšina z jej obetí boli tínedžeri na školskom výlete. Hnev obyvateľov nad tým, čo považovali za nedostatočné úkony úradov na záchranu ich detí, prispel k zosadeniu prezidentky Pak Kun-hje, ktorú dnes zatkli na základe obvinení z korupcie.

 

Záchranné tímy na dvoch lodiach dokončili minulý týždeň náročnú operáciu vyzdvihnutia trajektu na hladinu po mesiacoch príprav. Očakáva sa, že potrvá niekoľko dní, kým ho v prístave zložia z prepravnej lode a vyčerpajú z neho vodu a palivo.

 

Trajekt potom presunú do suchého doku, kde ho budú týždne čistiť a posudzovať bezpečnosť jeho skorodovaného trupu.

 

Následne v ňom začnú vyšetrovatelia pátrať po nezvestných obetiach a stopách toho, čo by mohlo ďalej vysvetliť príčinu jeho potopenia. Doterajšie závery hovoria o tom, že prevážal priťažký a navyše nevhodne uskladnený náklad, ako aj o ďalších pochybeniach jeho posádky.

 

Podľa juhokórejského ministerstva oceánov povedie pátranie 100-členný tím vládnych vyšetrovateľov a expertov súdneho lekárstva. Ich činnosť bude monitorovať osemčlenná občianska komisia.

 

Vládni predstavitelia a rodiny obetí sa rozchádzajú v názore na to, ako by mali vyšetrovatelia teraz postupovať. Úrady chcú odrezať z trajektu osobné kabíny a následne ich prehľadať. Domnievajú sa, že tým urýchlia prácu, a tiež to považujú za bezpečnejšie pre vyšetrovateľov. Rodiny obetí sa však obávajú, že pri odrezávaní kabín môžu poškodiť prípadné pozostatky nezvestných obetí.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies