V Rusku unikli osobné údaje 1,2 milióna účastníkov hlasovania o zmenách Ústavy

NETKY.SK • 10 Júl 2020, 16:57 • 2 min
V Rusku unikli osobné údaje 1,2 milióna účastníkov hlasovania o zmenách Ústavy

MOSKVA - Údaje o pasoch absolútne všetkých účastníkov elektronického hlasovania o zmenách ruskej Ústavy sú dostupné na internete. Ide o osobných údajoch 1,2 milióna ľudí.

slovakia

left justify in out

Program je voľne prístupný

Korešpondenti portálu Meduza zistili, že do špeciálnej databázy boli vložené čísla pasov všetkých ľudí, ktorí sa rozhodli zúčastniť sa elektronického hlasovania. Členovia volebných komisií mohli pomocou osobitného programu skontrolovať či sa konkrétny občan zaregistroval na elektronické hlasovanie a či hlasoval.

 

Inštalačný súbor pre tento program sa umiestnil na server jedného z vládnych orgánov. Prístup k nemu bol navyše voľný, každý si ho mohol stiahnuť. Inštrukcie na inštaláciu programu a heslo boli zaslané všetkým územným volebným komisiám.

 

img

 

"Dokument neobsahoval žiadne známky utajenia a dôvernosti", - poznamenáva portál Meduza.

 

Samotné heslo sa však ukázalo, ako nebezpečné - bolo zistené pomocou jednoduchého programu na výber hesla.

 

Osobné údaje viac ako milióna ľudí

Po stiahnutí programu užívateľ dostane databázu, ktorá obsahuje informácie o viac ako miliónov pasov Rusov, ktorí sa zaregistrovali na elektronické hlasovanie.

 

Číslo pasu v Rusku je jedným z najdôležitejších typov osobných údajov, ktoré sa podobajú rodnému číslu na Slovensku.

 

img

 

Novinári portálu, ktorí si stiahli a nainštalovali program, tak dostali 1 190 726 záznamov s údajmi o pasoch. Podľa úradov najmä toľko voličov bolo zaregistrovaných pre elektronické hlasovanie.

 

To je v rozpore s tvrdeniami orgánov, že elektronické hlasovanie bolo úplne bezpečné a údaje voličov boli dobre chránené, zdôrazňuje Meduza.

 

Hlasovanie za zmeny a doplnenia ústavy

Hlasovanie o zmenách a doplneniach Ústavy Ruskej federácie sa konalo od 25. júna do 1 júla. Spočiatku to bolo naplánované na 22. apríla, ale potom bolo odložené kvôli pandémii koronavírusu. Vzhľadom na zložitú epidemiologickú situáciu sa rozhodli vykonávať hlasovanie počas celého týždňa a tiež elektronicky.

 

img

 

Podľa Ústrednej volebnej komisie teda 77,92% Rusov schválilo zmeny a doplnenia, 21,27% hlasovalo proti. Podľa predsedníčky volebnej komisie Elly Pamfilovovej bola účasť na voľbách v celej krajine 65 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona