VIDEO, po ktorom si už do svojej postele možno neľahnete

NETKY.SK • 19 December 2015, 13:05 • 2 min
VIDEO, po ktorom si už do svojej postele možno neľahnete

BRATISLAVA - Roztoče sú okom neviditeľné článkonožce príbuzné pavúkom a kliešťom. Pre alergikov predstavujú najväčšie nebezpečenstvo roztoče obsiahnuté v domácom prostredí, nazývané roztoče bytového prachu, ktoré sú najčastejšou príčinou alergie všeobecne nazývanej „alergia na bytový prach“.

slovakia

left justify in out

Roztoče sa živia predovšetkým drobnými odpadnutými čiastočkami povrchu kože. Ich potrava pochádza aj z mikrosveta, ktorý z týchto zvyškov žije (plesne, kvasinky, baktérie). 

 

V bežnom byte sa najviac roztočov a ich alergénov vyskytuje v spálni. Pochádzajú predovšetkým z lôžka – zistilo sa, že najväčšie množstvo roztočov obsahujú matrace, veľmi vysoký počet roztočov obýva aj vankúše, periny a deky. Iba v jednom grame prachu z matraca bežného lôžka sa skrýva až 15 tisíc roztočov. 

 

Roztoče sa vyskytujú aj v kobercoch, kreslách, pohovkách a čalúnenom nábytku s látkovými poťahmi, závesoch a ďalších bytových textíliách. Objavujú sa teda vo väčšine miestností v byte, i keď v menšom počte než v spálni. Ostatné miestnosti sú skôr rezervoárom roztočov, avšak lôžko predstavuje ich hlavný zdroj, čiže akúsi „roztočovú liaheň“. Koberec slúži ako „zásobáreň“, z ktorej sa roztoče po vyčistení lôžka, napr. vypraním, prenášajú späť do matracov a prikrývok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies