VIDEO Najväčšia skládka odpadu je takmer plná o 25 rokov skôr ako sa očakávalo

NETKY.SK • 16 November 2019, 07:34 • 2 min
VIDEO Najväčšia skládka odpadu je takmer plná o 25 rokov skôr ako sa očakávalo

BRATISLAVA - Najväčšia skládka odpadu v Číne je takmer plná, pričom vydržať mala ešte 25 rokov. Vybudovali ju v roku 1994 a podľa pôvodných plánov mala fungovať do roku 2044.

slovakia

left justify in out

Skládka odpadu Ťiang-cchun-kou v provincii Shaanxi, ktorá má veľkosť približne 100 futbalových ihrísk, bola navrhnutá tak, aby za deň mohla prijať 2 500 ton odpadu. Namiesto toho však prijímala 10 000 ton odpadu denne, najviac zo všetkých skládok v Číne. Čína je jedným z najväčších znečisťovateľov na svete a roky bojuje s odpadmi, ktoré vyprodukuje 1,4 miliardy obyvateľov.


Ťiang-cchun-kou slúži viac ako ôsmim miliónom obyvateľom. Rozkladá sa na ploche takmer 700-tisíc štvorcových metrov, je hlboká 150 metrov a jej kapacita je vyše 34 miliónov kubických metrov.

 

 

Donedávna bolo Si-an jedným z mála miest v Číne, ktoré sa spoliehali v súvislosti s likvidáciou domáceho odpadu len na skládku, čo viedlo k jej predčasnému naplneniu.

Tento mesiac otvorili novú spaľovňu, pričom do roku 2020 chcú postaviť najmenej ďalšie štyri. Očakáva sa, že spolu dokážu spracovať 12 750 ton odpadu denne. Tento krok je súčasťou národného plánu na zníženie počtu skládok a namiesto toho používanie iných metód zneškodňovania odpadu, napríklad spaľovanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies