Čína a Rusko odmietajú ďalej poskytovať humanitárnu pomoc Sýrii

NETKY.SK • 8 Júl 2020, 9:38 • 2 min
Čína a Rusko odmietajú ďalej poskytovať humanitárnu pomoc Sýrii

NEW YORK - Dvaja stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) vetovali návrh rezolúcie o ďalšom predĺžení cezhraničnej humanitárnej pomoci Sýrii.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva európskych krajín 

Rezolúciu požadujúcu predĺženie cezhraničnej humanitárnej pomoci Sýrii o jeden rok predložili Belgicko a Nemecko. Moskva a Peking sa však v priebehu rokovania BR OSN postavili proti.

 

Výhrady 

Rusko totiž požaduje, aby sa na presun pomoci využíval namiesto doterajších dvoch hraničných priechodov z Turecka len jeden. Moskva tiež nesúhlasila s predĺžením poskytovania cezhraničnej pomoci Sýrii o jeden rok a požadovala šesť mesiacov.

 

img

 

Čína svoje veto odôvodnila neochotou Belgicka a Nemecka zohľadniť jej žiadosť o vyhlásenie odsudzujúce jednostranné americké sankcie uvalené na Sýriu.

 

Humanitárna pomoc 

Rezolúcia o cezhraničnej humanitárnej pomoci pre Sýriu, ktorá bola BR OSN prvýkrát prijatá jednomyseľne v roku 2014, umožňuje posielať humanitárnu pomoc miliónom sýrskych civilistov.

 

img

 

Spojenci Asada

V januári sa Rusku, ktoré je najväčším spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podarilo zredukovať počet hraničných priechodov určených na prepravu humanitárnej pomoci určenej pre Sýriu zo štyroch na dva. Rovnako sa mu podarilo skrátiť mandát na jej dodávku z jedného roka na šesť mesiacov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona