Ombudsmanka vidí nepochopenie obsahu správy o jej činnosti

NETKY.SK • 14 Máj 2020, 11:55 • 2 min
Ombudsmanka vidí nepochopenie obsahu správy o jej činnosti

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vníma medzi poslancami Národnej rady nepochopenie obsahu správy o činnosti verejného ochrancu práv. Vyhlásila to v reakcii na diskusiu o správe, ktorú predniesla pred parlamentom. Viaceré poznámky nepovažuje za vecné.

slovakia

left justify in out

Ombudsmanka bude naďalej pokračovať v činnosti

Ombudsmanka zároveň vyhlásila, že nevníma inštitút verejného ochrancu práv ako inštitúciu, ktorá má zodpovedať predstavám Národnej rady SR. Vníma preto, že je jej povinnosťou naďalej pokračovať v činnosti.

 

Postoj k LGBT

Patakyová pred poslancami pripomenula, že nechce rozoštvávať ľudí proti sebe. Poslancom vysvetlila, že v oblasti párov rovnakého pohlavia volá po minimálnom právnom rámci a štandarde, ktorý sa požaduje z medzinárodnej úrovne. "A nemienim tým atakovať úpravu v Ústave, ktorá hovorí o manželstve ako o jedinečnom zväzku muža a ženy," povedala s tým, že nikdy parlamentu nehovorila o registrovanom partnerstve, ale o minimálnom právnom rámci, aby sa týmto párom zabezpečila rovnosť pred zákonom. "Považujem za významné nedorozumenie tejto otázky," doplnila s tým, že sa bude snažiť zrozumiteľnejšie venovať tejto téme.

 

img

 

Práva nenarodeného dieťaťa 

K otázke práva nenarodeného dieťaťa Patakyová v pléne uviedla, že Ústavný súd SR vo svojom náleze interpretoval, že dieťa pred narodením nie je subjektom práva na život. "A čím iným mám byť ja viazaná, než našou ústavou?" pýtala sa poslancov.

 

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) v diskusii v pléne vyjadril podporu Patakyovej, verí, že z funkcie neodstúpi. Patakyovej sa ospravedlnil sa osobné invektívy a upozornil, že diskusia má byť kultivovaná.

 

Obsah správy o činnosti ombudsmanky

Viacerí členovia opozície, ale aj koaliční poslanci deklarovali, že správu o činnosti ombudsmanky nepodporia. Vyčítajú jej napríklad, že sa v správe nevenuje ochrane nenarodených detí.Naopak, ďalší poslanci ocenili činnosť Patakyovej v oblasti ochrany práv žien, ich reprodukčných práv, ako aj práv detí. Dôležitými oblasťami, na ktoré Patakyová upozorňuje, je podľa zákonodardcov aj právo na bývanie a právo na pitnú vodu.

 

Porušenie ochrany práv

Kancelária verejného ochrancu práv zaznamenala za minulý rok 130 porušení základných práv a slobôd. Ombudsmanka v správe skonštatovala, že zbytočné prieťahy, a to najmä v súdnych konaniach, sú opakovane najčastejším problémom týkajúcim sa porušovania základných ľudských práv a slobôd.

 

img

 

Čomu ďalšiemu sa venovala?

Patakyová podľa správy riešila napríklad otázky osvojenia, odškodnenia obetí nezákonných sterilizácií a venovala sa aj prieskumom v zariadeniach sociálnych služieb. Patakyová tiež podľa správy otvorila otázku reprodukčných práv žien či zlepšenie pôrodnej starostlivosti.

 

Ombudsmanka v minulom roku riešila napríklad prípad časového obmedzenia prístupu k pitnej vode v obci Blažice. Vzhľadom na to, že regionálny úrad verejného zdravotníctva zistil, že voda zo studne v rómskej osade nie je vhodná na pitie, obec umožnila obyvateľom čerpať vodu na obecnom úrade. Tento postup ombudsmanka kritizovala, obec vyzvala na nápravu.

 

img

 

Patakyová tiež podľa správy vykonala aj prieskumy zamerané na kontroly zariadení pre seniorov. Skúmala tiež postup cudzineckej polície, proces vnútroštátnych adopcií či fungovanie obchodného registra. Venovala sa aj ochrane detí ako obetí trestných činov. Intervenovala i v prípade postupu Úradu na ochranu osobných údajov, ktorý žiadal od investigatívnych novinárov prezradenie zdroja pod hrozbou vysokej finančnej sankcie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona