VIDEO Na stanici metra v Petrohrade vybuchla bomba, najmenej 9 ľudí je mŕtvych

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 14:54 • 2 min
VIDEO Na stanici metra v Petrohrade vybuchla bomba, najmenej 9 ľudí je mŕtvych

MOSKVA - Najmenej deväť ľudí zabil a ďalších približne 50 zranil dnes výbuch v idúcom vlaku metra v ruskom Petrohrade. Tlačové agentúry TASS a Interfax informovali, že vlak sa práve nachádzal medzi dvoma stanicami - Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut - v centre mesta. Vo vlaku podľa všetkého explodovala podomácky vyrobená bomba obsahujúca kovové úlomky, uviedla štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V Petrohrade následne uzavreli všetky stanice metra. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno vozeň metra na stanici Sennaja ploščaď s dverami rozbitými výbuchom a obeťami v okolí. Podľa predbežných informácií Slováci medzi mŕtvymi ani zranenými nie sú. TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru rezortu Igor Skoček. Slovenská diplomacia je v kontakte s miestnou políciou, na miesto smeruje aj generálny konzul SR v Rusku.

 

 

 

 

Bezpečnostné kamery  metre zaznamenali podozrivú osobu. Podľa nepotvrdených informácií zatiaľ neznámy páchateľ zanechal vo vozni výbušné zariadenie v aktovke. Sila výbuchu zodpovedala ekvivalentu 200-300 gramov TNT. Zdroj dodal, že výbušnina bola nastražená vo vagóne, nešlo teda o akciu samovražedného útočníka.

 

 

 

 

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť rodinám najmenej desiatich ľudí, ktorí prišli o život pri dnešnom výbuchu vo vlaku petrohradského metra. Povedal, že vyšetrovatelia explóziu vyšetrujú ako možný teroristický útok, zvažujú však všetky možné príčiny. Putin sa v okamihu výbuchu nachádzal na predmestí Petrohradu, kde sa mal dnes stretnúť s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ale medzičasom už odcestoval, povedal jeho hovorca Dmitrij Peskov.

 

Hlboký zármutok a súcit s pozostalými obetí vyjadril aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. "Úprimne súcitím s rodinami obetí a verím, že takýto hanebný čin nezostane nepotrestaný," uviedol Danko. 

 

Prezident SR Andrej Kiska poslal Putinovi sústrastný telegram, v ktorom útok na nevinných ľudí odsúdil: "Iba spoločne, prostredníctvom aktívnej medzinárodnej spolupráce, je možné čeliť terorizmu a jeho podporovateľom. V mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadrujem Vám a rodinám obetí úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie." 

 

Stanicu Technilogičeskij institut obsluhujú dve linky metra - jedna a dva -, prvú halu tu otvorili v roku 1955 a druhú v roku 1961. Stanicu Sennaja ploščaď, ktorá je ďalšou stanicou na linke číslo dva, otvorili v roku 1963, informovala BBC.

 

img

 

Moskovčania i Petrohradčania si večer uctili pamiatku obetí 

Na Leningradskej stanici v Moskve, odkiaľ odchádzajú vlaky smerom na Petrohrad, sa konala dnes večer panychída za obete dnešnej tragédie. Bohoslužba sa konala v časovni (kaplnke) Svätiteľa Mikuláša. Sústrasť pozostalým po obetiach výbuchu vyslovil aj patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.

 

Moskovčania začali dnes podvečer nosiť kvety k pamätníku mesta Leningrad, ktoré sa nachádza v Alexandrovskom sade pri hradbách Kremľa, a zapaľovať sviečky za obete výbuchu v Petrohrade. Šlo väčšinou o mladých ľudí, ktorí novinárom vysvetlili, že ide o prejav solidarity s obyvateľmi Petrohradu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies