Na Islande začali odčerpávať CO2 zo vzduchu! Ide o míľnik v boji proti klimatickým zmenám

NETKY.SK • 9 September 2021, 06:25 • 2 min
Na Islande začali odčerpávať CO2 zo vzduchu! Ide o míľnik v boji proti klimatickým zmenám

REJKJAVIK - Zariadenie dokáže za rok odčerpať 4 000 ton CO2, ktoré zodpovedá emisiám vyprodukovaných z 870 áut.

slovakia

left justify in out

Na Islande uviedli v stredu do prevádzky najväčšie zariadenie na svete, ktoré priamo zo vzduchu nasáva oxid uhličitý a hlboko pod zemským povrchom ho premieňa na kameň. Oznámila to švajčiarská spoločnosť Climeworks a islandská firma Carbfix, ktoré toto zariadenie zostrojili.

 

Čističku nazvali Orca, čo odkazuje na islandské slovo  orka – energia. Zariadenie pozostáva zo štyroch častí, z ktorých každá sa skladá z ďalších dvoch kovových schránok pripomínajúcich kontajnery, aké sa používajú v námornej doprave.

 

 

Stroj má zo vzduchu ročne odčerpať 4 000 ton oxidu uhličitého. Takéto množstvo zodpovedá podľa americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) emisiám, aké za rok vyprodukuje približne 870 áut. 

 

Zariadenie nasáva CO2 pomocou ventilátorov do kolektora, kde ho následne prefiltruje a izoluje. Oxid uhličitý potom zmieša s vodou a následne ho pumpuje do hĺbky 1000 metrov pod zem, do čadičového podložia.

 

Niektorí odborníci tvrdia, že takéto zariadenia sa môžu stať jedným z hlavných nástrojov v boji proti klimatickým zmenám. Ich kritici zase poukazujú na to, že ide o neprimerane drahú technológiu a môže trvať celé desaťročia, kým bude možné, aby fungovala vo veľkom rozsahu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vedci prišli na spôsob ako vyrobiť palivo z CO2

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies