VIDEO Na obežnú dráhu vystrelia prvý vesmírny hotel, bude nafukovací

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 16:11 • 2 min
VIDEO Na obežnú dráhu vystrelia prvý vesmírny hotel, bude nafukovací

COLORADO SPRINGS - Spoločnosť Bigelow Aerospace si na rok 2020 rezervovala štart rakety Atlas V, aby do vesmíru vyniesla prvý vesmírny hotel. Dohodu s United Launch Alliance (ULA) o vynesení hotela oznámili na 32. ročníku Vesmírneho sympózia v Colorado Springs. Informáciu priniesli The Verge či Universe Today

slovakia

left justify in out

Pobyt v moduloch B330 chce spoločnosť prenajímať platiacim zákazníkom. „Dúfame, že NASA bude našim hlavným zákazníkom ale dá nám povolenie prenajímať moduly turistom,“ povedal šéf spoločnosti Robert Bigelow pre The Verge.

 

Prepravu osôb k stanici by mali zabezpečovať spoločnosti SpaceX a Boeing. Obe stále vyvíjajú nové systémy pre dopravu osôb na obežnú dráhu.

 

Výhoda modulov B330 spočíva v tom, že sú prepravované v zloženom stave, čím v rakete zaberú menej miesta. Po umiestnení na obežnú dráhu sa nafúknu a ich objem sa niekoľkonásobne zväčší. Bigelow Aerospace túto technológiu úspešne testuje vo vesmíre už niekoľko rokov.

 

 

Objem B330 bude po nafúknutí 330 m³. Bigelow Aerospace chce do roku 2019 postaviť dva takéto hoteli a o rok ich plánuje vyslať na obežnú dráhu. Tam by sa malo pripojiť k stanici ISS, čím by rozšírili jej vnútorný priestor takmer o tretinu. Hotel má hmotnosť takmer 20 ton a raketa Atlas V je dosiaľ jediná, ktorá takúto váhu dokáže vyniesť do vesmíru.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies