VIDEO Na alternatívnu oslavu štátneho sviatku v Prahe prišli tisíce ľudí

NETKY.SK • 29 Október 2016, 06:37 • 2 min
VIDEO Na alternatívnu oslavu štátneho sviatku v Prahe prišli tisíce ľudí

PRAHA - Niekoľko tisíc ľudí sa v dnes večer zišlo na pražskom Staromestskom námestí na alternatívnej oslave vzniku prvej Československej republiky.

slovakia

left justify in out

Osláviť štátny sviatok v "podhradí" prišli aj mnohí politici bojkotujúci oficiálny ceremoniál udeľovania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade, ktorým oslavy 28. októbra tradične vrcholia.

 

Dôvodom bojkotu ceremoniálu bol spor okolo neudelenia štátneho vyznamenania bývalému väzňovi z Osvienčimu Jiřímu Bradymu, ale aj nespokojnosť s politikou prezidenta Miloša Zemana, uviedol spravodajský server Novinky.cz.

 

Zmyslom akcie s názvom Oslavy štátneho sviatku v podhradí je podľa jej organizátora Petra Gazdíka, podpredsedu Poslaneckej snemovne a šéfa hnutia Starostovia a nezávislí (STAN), uctiť si dnešný sviatok v duchu demokratických tradícií Českej republiky. Tie totiž podľa neho prezident Miloš Zeman často porušuje, pričom naposledy tak urobil práve svojím rozhodnutím neudeliť štátne vyznamenanie Jiřímu Bradymu.

 

 

Medzi prvými rečníkmi bol bývalý predseda českej vlády a Senátu Petr Pithart. Zhromaždeným pripomenul, kto ich na námestie priviedol. "Boli to predsa Václav Havel a dalajláma a tiež pán Jiří Brady," povedal, za čo si vyslúžil veľký potlesk.

 

 

Ľudia na Staromestskom námestí mávali transparentmi s nápismi ako "Odmietame normalizačné móresy hradnej zberby", "Mao Zeman" či "Sme Západ!". Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček zhromaždenie označil za protizemanovskú kampaň.

 

Na alternatívnej oslave sviatku sa udeľovali aj vyznamenania, pričom Medailu Univerzity Palackého dostal práve Jiří Brady.

 

Zhromaždený dav ováciami privítal Bradyho synovca a terajšieho ministra kultúry Daniela Hermana. "Som hrdý, že som mal tú česť privítať dalajlámu, urobil by som to znova," pripomenul minister svoje nedávne stretnutie s tibetským duchovným.

 

Tohtoročné oslavy vzniku Československa sa konajú vo vôbec najvyhrotenejšej atmosfére v rámci modernej histórie ČR. Aj v minulých rokoch sa síce viedli okolo sviatku spory, a to predovšetkým v súvislosti s menami ocenených alebo dôvodmi nepozvanie niektorých osobností, intenzitu tých tohtoročných ale nedosiahli.

 

Umelci vyzvali kvôli Zemanovmu správaniu verejnosť na občiansky nepokoj

Českí umelci vyzvali dnes v reakcii na postoje prezidenta Miloša Zemana verejnosť na občiansky nepokoj. Prezident sa podľa nich vyjadruje hrubo a rozširuje klamstvá. Kritizujú tiež nedávne vyhlásenie ústavných činiteľov k vzťahom s Čínou, informoval spravodajský server iDNES.cz.

 

Výzvu umelcov zverejnil popoludní Petičný výbor na obranu demokracie, ktorý dnes založili šéf Národného divadla Jan Burian a herci Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška. Pod ich iniciatívu sa zatiaľ podpísali desiatky známych osobností.

 

"Naše slobody sú už dlhšiu dobu ohrozované politickou mocou. Najvyšší ústavní činitelia v liste štyroch sľubujú oddanosť Čínskej republike. Čínska vláda povýšene reaguje, že po slovách musia nasledovať činy. Táto hanba nás vracia do minulosti," píše sa na úvod výzvy.

 

Tá ďalej žiada prezidenta, aby prestal v šírení klamstiev a hrubých vyjadrení a ospravedlnil sa za ne. Chce tiež, aby parlament odsúdil vyhlásenie ústavných činiteľov a politici "presadzovali ideály demokracie, slobody a masarykovskej humanity".

 

Občania tomu majú pomôcť svojou aktivitou. O svojich postojoch majú podľa výzvy diskutovať, organizovať zhromaždenia na podporu demokracie, písať petície, ďalšie výzvy či adresovať svoje stanoviská politikom aj ústavným inštitúciám.

 

"Keď to bude nutné, štrajkujme. Sedemnásteho novembra sa opäť zíďme na námestiach a zvážme ďalšie kroky, potrebné na ochranu demokracie. My do Ruska a Číny nepatríme! Chceli sme späť do Európy, nie do Hulvátova," píše sa okrem iného vo výzve.

 

Iniciatívu už podpísali desiatky osobností - napríklad herci Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Anna Geislerová, režiséri Jan Hřebejk a Václav Marhoul či speváčka Eva Pilarová, uviedol hovorca Národného divadla Tomáša Staněk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies