Podľa OSN je v Gaze vysídlených viac ako 260.000 ľudí

NETKY.SK • 11 Október 2023, 11:30 • 2 min
Podľa OSN je v Gaze vysídlených viac ako 260.000 ľudí

ŽENEVA - dôsledku útokov izraelskej armády zo vzduchu, zeme a z mora svoje domovy v palestínskom pásme Gazy opustilo už viac ako 260.000 ľudí, informoval v utorok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako v stredu uviedla agentúra AFP, ide o dôsledok situácie, ktorá vznikla po tom, ako palestínske militantné hnutie Hamas minulú sobotu spustilo prekvapivý útok na Izrael. Izrael na túto eskaláciu reagoval odvetou. Obe strany hlásia stovky mŕtvych a zranených.

OCHA v utorok vo svojej aktualizovanej bilancii upozornila, že počet palestínskych vysídlencov bude ďalej rásť. Dodala, že do minulej soboty - v dôsledku predchádzajúcej eskalácie situácie v pásme Gazy - svoje domovy opustilo približne 3000 ľudí.

Cielené ostreľovanie izraelskej armády v pásme Gazy zničilo viac ako 1000 obytných jednotiek. Ďalších 560 ich bolo poškodených tak vážne, že sú neobývateľné, uviedol OCHA s odvolaním sa na palestínske úrady.

Spomedzi vysídlencov takmer 175.500 ľudí vyhľadalo prístrešie v 88 školách, ktoré prevádzkuje Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA).

Viac ako 14.500 ďalších našlo útočisko v 12 vládnych školách, zatiaľ čo - podľa odhadov - takmer 74.000 ich zostáva u príbuzných a susedov alebo vyhľadalo prístrešie v kostoloch a iných zariadeniach.

Počet vysídlených ľudí v Gaze predstavuje najvyšší počet vysídlencov zaznamenaných od 50 dní trvajúcej eskalácie v roku 2014, uvádza sa v správe OCHA, ktorá dodala, že okrem toho zápasí aj s napĺňaním základných potrieb tých ľudí z pásma Gazy, ktorí nemuseli byť vysídlení.

Izrael uvalil na pásmo Gazy, ktoré už roky žije v režime blokády zo strany Izraela a Egypta, tzv. úplné obliehanie, pričom palestínsku enklávu úplne odrezal od dodávok potravín, vody, pohonných látok a elektriny. Ide o krok, o ktorom generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že zrejme zhorší už aj tak zlú humanitárnu situáciu v tejto pobrežnej enkláve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies