Minister Takáč o Programe rozvoja vidieka: Robíme všetko pre záchranu 400 miliónov eur

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 17:00 • 2 min
Minister Takáč o Programe rozvoja vidieka: Robíme všetko pre záchranu  400 miliónov eur

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč na tlačovej konferencii s generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry Marekom Čepkom, štátnym tajomníkom MPRV SR Vladimírom Vnukom a generálnym riaditeľom sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR Dušanom Gáborom informovali o katastrofickom scenári v súvislosti s čerpaním finančných prostriedkov z II. Piliera Programu rozvoja vidieka.

slovakia

left justify in out

Na úvod brífingu minister uviedol, že Slovensko je v čerpaní prostriedkov z aktuálneho Programu rozvoja vidieka na predposlednom mieste spomedzi krajín EÚ, s čerpaním na úrovni 62,77 %. Do júna 2025 je pritom potrebné vyčerpať až 1 miliardu eur.

Aktuálne má Pôdohospodárska platobná agentúra schválené a zazmluvnené projekty v hodnote vyše 562 miliónov eur. Z nich je aktuálne (ku 7. marcu 2024) prijatých 625 žiadostí v objeme čosi vyše 56 miliónov eur.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč vyzýva všetkých pôdohospodárov, aby si prihlasovanie projektov a podávanie žiadostí o platby nenechávali na poslednú chvíľu a prihlásili sa čo najskôr. „Zapíname všetky záložné motory a robíme opatrenia, aby pôdohospodárstvo o tieto financie neprišlo, aby každé euro ostalo na Slovensku a pomohlo agrosektoru,” vyjadril sa na tlačovej konferencii minister Richard Takáč s tým, že poukázal na zlyhania svojich predchodcov a ich kroky, ktoré jednoznačne brzdili čerpanie eurofondov.

„Navyšujeme personálne kapacity, motivujeme súčasných zamestnancov, rokujeme s Bruselom o uvoľnení prehnane striktných podmienok vyplácania, ktoré si Slovensko v Spoločnej poľnohospodárskej politike stanovilo, a ktoré v konečnom dôsledku brzdia efektívnu prácu agentúry,“ doplnil generálny riaditeľ PPA Marek Čepko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies