VIDEO: Mladý Palestínčan sa pokúsil vraziť autom do izraelského vojenského stanovišťa

NETKY.SK • 6 December 2021, 11:43 • 2 min
VIDEO: Mladý Palestínčan sa pokúsil vraziť autom do izraelského vojenského stanovišťa

JERUZALEM - Izraelské zložky zasiahli v noci z nedele na pondelok proti 16-ročnému Palestínčanovi. Vrazil vozidlom do izraelského kontrolného stanovišťa na západnom brehu Jordánu. Zranil pritom jedného príslušníka izraelských bezpečnostných zložiek.

slovakia

left justify in out

Izraelské médiá informovali, že palestínsky útočník bol následne zastrelený, izraelské ministerstvo obrany uviedlo, že Palestínčan bol na mieste činu "postrelený a neutralizovaný".

 

img

 

Izraelský minister obrany Benny Ganc nariadil uviesť v pondelok kontrolné stanovištia na Západnom brehu do stavu vysokej pohotovosti. Tento vývoj prichádza uprostred nárastu palestínskych útokov páchaných tzv. osamelými vlkmi a v situácii všeobecného nárastu napätia v oblasti.

 

img

 

Útok na stanovišti Te’enim z noci na pondelok sa odohral len dva dni po incidente pred hradbami Starého mesta v Jeruzaleme, pri ktorom Palestínčan z okupovaného Západného brehu pobodal Izraelčana a pokúsil sa zaútočiť aj na príslušníka pohraničnej polície. Jej hliadka ho však zastrelila.

 

Z videa natočeného okoloidúcimi vyplýva, že izraelská polícia pokračovala v streľbe na útočníka aj po tom, čo spadol na zem, a bránila zdravotníkom, aby sa k nemu priblížili.

 

 

Tento incident bol v Izraeli prirovnaný k podobnému z roku 2016, keď videozáznam zachytil izraelského vojaka, ako strieľa na zraneného palestínskeho útočníka ležiaceho na zemi. Vojak bol niekoľko mesiacov väznený. Táto kauza vtedy vyvolala v Izraeli veľké spory.

 

Izraelské ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že dvoch príslušníkov pohraničnej polície, ktorí v sobotu zasahovali pri incidente s palestínskym tínedžerom, predviedli na výsluch a po ňom ich prepustili na slobodu. Premiér Naftali Bennett a ďalší najvyšší predstavitelia ocenili reakciu bezpečnostných zložiek na útok.

 

Prečítajte si: Muž zastrelil príbuzného a spáchal samovraždu

 

Palestínčania spáchali v posledných rokoch desiatky útokov nožom, došlo aj k mnohým prípadom zámerného vrážania do ľudí autami či streľbe. Väčšinu z nich vykonali útočníci bez známeho prepojenia na militantné skupiny, ktoré tieto útoky schvaľujú, avšak bez toho, aby sa prihlásili k zodpovednosti za ne.

 

Organizácie na ochranu ľudských práv tvrdia, že Izrael niekedy používa nadmernú silu a zabíja podozrivých útočníkov, ktorí mohli iba byť zatknutí, keďže nepredstavujú bezprostrednú hrozbu.

 

Izraelskí predstavitelia však tvrdia, že ozbrojené sily musia v nebezpečných situáciách robiť rozhodnutia v zlomku sekundy a že všetky takéto incidenty sa následne prešetrujú.

 

Izrael dobyl Západný breh vo vojne v roku 1967. Palestínčania považujú toto územie za hlavnú časť svojho budúceho štátu. Pod izraelskou vojenskou správou tam žije 2,5 milióna Palestínčanov, pričom mestá a obce spravuje medzinárodne uznávaná Palestínska samospráva.

 

Možno vás zaujme: Izrael vykonal nálety v pásme Gazy

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies