AKTUALIZOVANÉ: Severovýchodné Slovensko zasiahli silné búrky s krupobitím. Hasiči majú plné ruky práce

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 20:05 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Severovýchodné Slovensko zasiahli silné búrky s krupobitím. Hasiči majú plné ruky práce

KOŠICE – Severovýchod krajiny zasiahli silné búrky s krupobitím. Obyvatelia majú plné pivnice vody a zostali bez elektrickej energie.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 27. júla 20:39

 

Ako informoval portál imeteo, počas dnešného dňa evidujú meteorológovia silnú búrkovú činnosť najmä na severovýchode krajiny. Prívalové dažde sprevádzalo krupobitie. „V pomerne silnom výškovom prúdení sa tam tvoria silné búrky, niektoré z nich vykazujú aj supercelárne črty,“ píše sa na stránke.

 

Krupobitie sa vyskytlo najmä v oblasti slovensko-poľskej hranice. Odborníci hovoria aj o prívalových zrážkach. Na stanici Nižná Polianka napršalo cez búrku až 50,2 mm. Búrkové mračná sa dnes objavia aj nad severnou časťou stredného Slovenska.

 

V okolí Prešova zasahuje hasičský zbor, ktorý odpratáva spúšť po vyčíňaní počasia. Odstraňujú popadané stromy a obyvateľom z obcí Gerlachov a Hažlín v okrese Bardejov pomáhajú odčerpávať vodu z pivníc. V obci Hažlín zaplavila voda z polí viacero dvorov rodinných domov

 

Aktuálne sú všetky cesty prejazdné. Problémy miestnym však spôsobili výpadky elektrickej energie. V priebehu dnešného dňa zaznamenala Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) výpadky v distribúcii elektriny na takmer 2 400 odberných miestach v lokalitách Krompachy, Prešov, Svidník a Bardejov. Všetky poruchy, okrem Bardejova, sa podarilo už odstrániť.

 

Momentálne ostalo bez elektriny ešte približne 560 domácností a iných odberných miest. V teréne sú už nasadené pohotovostné zložky, ktoré sa snažia identifikovať problém. S najväčšou pravdepodobnosťou však ide o poškodený izolátor. Poruchu by mali odstrániť v najbližších hodinách.

 

V obci Ruská Voľa nad Popradom v okrese Stará Ľubovňa po silnej búrke vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo tam k zvýšeniu vodnej hladiny na neupravenom vodnom toku Chotárny, ktorý sa vybrežil a došlo k zatopeniu miestnej komunikácie, upchatiu cestných rigol a k zatopeniu pivníc rodinných domov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Taliansko zasiahlo silné krupobitie, zdevastovalo stovky áut a spôsobilo chaos na diaľnici



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies