Príbuzní zadržaného novinára a jeho priateľky sa obávajú o ich bezpečnosť

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 09:26 • 2 min
Príbuzní zadržaného novinára a jeho priateľky sa obávajú o ich bezpečnosť

Príbuzní zadržaného opozičného bieloruského novinára a jeho priateľky sa obávajú o ich bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Raman Pratasevič a jeho ruská priateľka Sofia Sapegová sú vo väzbe po tom, čo ich v nedeľu zatkli v bieloruskom Minsku, kde tamojšie úrady prinútili pristáť ich let pre údajnú bombovú hrozbu. „Vyzývam celú medzinárodnú komunitu, aby ho zachránila,“ cituje novinárovu matku Nataliu Pratasevičovú portál BBC. "Je to iba jeden novinár, je to iba jedno dieťa, ale prosím, prosím, prosím o pomoc. Prosím, zachráňte ho! Tam ho zabijú," dodala Pratasevičová.

 

img

 

Video so Sapegovou
V utorok sa dostalo na verejnosť video so Sapegovou, ktorú úrady podľa jej právnika obvinili zo spáchania trestného činu a preventívne ju budú zadržiavať najmenej dva mesiace. Mladá žena v ňom hovorí, že edituje kanál na komunikačnej platforme Telegram, ktorý zverejňuje osobné informácie bieloruských policajtov.

Je pravdepodobné, že to povedala pod nátlakom, a aj jej matka pochybuje o slobode dcérinho prejavu vo videu, ktoré zverejnil provládny telegramový kanál. „Dokonca aj moji priatelia mi volali a povedali, že je to pre ňu nezvyčajné. Kolíše sa, oči upiera nahor, ako keby sa bála, že niečo zabudne,“ vyjadrila sa matka zadržanej s tým, že sa za svojou dcérou chystajú do Minska. Chceli by jej odovzdať balík s oblečením.

 

Video s Pratasevičom
Bieloruské úrady už v pondelok zverejnili video s Pratasevičom, ktoré sa tak isto zdá byť natočené pod nátlakom. Dvadsaťšesťročný Bielorus čelí obvineniam súvisiacim s jeho informovaním o vlaňajších spochybňovaných prezidentských voľbách a následnom záťahu úradov na opozičné protesty. Pratasevič sa vyjadril, že po tom ako ho dali na teroristický zoznam sa obáva, že mu dajú trest smrti. Bielorusko je jediná európska krajina, ktorá stále popravuje väzňov.

 

Súvisiaci článok: V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi


Bielorusko v nedeľu prinútilo lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z gréckych Atén do litovského Vilniusu pristáť v Minsku s tým, že eviduje bombovú hrozbu. Lietadlo až do Minska sprevádzala stíhačka. Keď po pristátí 126 pasažierov lietadla vystúpilo, Prataseviča a Sapegovú zadržala polícia.

Ministerstvo dopravy v Minsku v utorok zverejnilo prepis rozhovoru medzi dispečerom letovej prevádzky a pilotom nedeľňajšieho letu FR4978, podľa ktorého bieloruská strana niekoľkokrát navrhla, aby lietadlo na jej „odporúčanie“ pristálo v Minsku. To si však protirečí so skoršími vyhláseniami, v ktorých bieloruské úrady tvrdia, že rozhodnutie pristáť urobil nezávisle pilot lietadla. Utorkový prepis zatiaľ nezávisle neoverili.
 

Prečítajte si: EÚ chce tvrdo zakročiť proti Bielorusku. Nechce žiadne ich lietadlá vo vzdušnom priestore únie!


Západ obvinil Bielorusko z únosu lietadla. Lídri členských štátov Európskej únie v pondelok na summite v Bruseli vyzvali na zákaz letov v bieloruskom vzdušnom priestore a sľúbili ďalšie ekonomické sankcie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies