Na Ukrajine sa má uskutočniť štátny prevrat. Rusko tvrdí, že takéto veci nerobí

NETKY.SK • 26 November 2021, 16:53 • 2 min
Na Ukrajine sa má uskutočniť štátny prevrat. Rusko tvrdí, že takéto veci nerobí

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že pravdepodobnosť vojenského konfliktu s Ruskom trvá.

slovakia

left justify in out

Zároveň skonštatoval, že niektoré médiá o tejto otázke píšu nadmieru poplašné správy. Ubezpečil, že Ukrajina plne kontroluje svoje hranice a je plne pripravená na akúkoľvek eskaláciu napätia.

 

Anexia Krymu

Na tlačovej konferencii v Kyjeve Zelenskyj dodal, že ukrajinské vedenie prijíma každý deň informácie o situácii nielen od vlastných spravodajských služieb, ale aj od rezortov "partnerských štátov, ktoré nás podporujú"Zdôraznil však, že "predovšetkým sa musíme spoliehať na seba, na našu (ukrajinskú) armádu," ktorá je podľa jeho slov silná.

 

Agentúra AFP poznamenala, že ukrajinská armáda prešla dlhú cestu od roku 2014, keď ju zaskočila anexia Krymu Ruskom a aktivizácia proruských separatistov na východe Ukrajiny.

 

img

 

Ozbrojený konflikt si tam vyžiadal viac ako 13-tisíc obetíUkrajinská armáda odvtedy nazbierala bojové skúsenosti a dostala zbrane a vojenské vybavenie od západných spojencov, najmä od Spojených štátov, ktoré od roku 2014 vyčlenili 2,5 miliardy dolárov na podporu ukrajinských síl.

 

Prečítajte si tiež: Vážna situácia na ukrajinských hraniciach! Rusko opäť zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku

 

Strata Donbasu

Ukrajinský prezident zopakoval, že sa snaží ukončiť vojenský konflikt na Ukrajine, čo bol aj jeden z jeho predvolebných sľubov. Myslí si, že za stratu Donbasu nesie zodpovednosť jeho predchodca v úrade Petro Porošenko a to, že Ukrajina stratila kontrolu nad Krymským polostrovom, je vina Olexandra Turčynova, ktorý v roku 2014 dočasne zastával funkciu hlavy štátu.

 

Zelenskyj okrem toho vyhlásil, že dostal informáciu, že 1. až 2. decembra sa na Ukrajine má uskutočniť štátny prevrat. Do diskusii o ňom sa údajne zapojili aj "niektorí predstavitelia Ruskej federácie a Ukrajiny"Na toto tvrdenie medzičasom už reagoval Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý to však na brífingu v Moskve poprel.

 

"Rusko takéto veci vôbec nikdy nerobí," komentoval. Peskov tiež informoval, že Rusko zaznamenáva informačnú kampaň zo západných krajín s cieľom prezentovať Moskvu ako hrozbu pre proces urovnania situácie na Ukrajine. Nevylúčil, že táto kampaň je "kamuflážou na zakrytie agresívnych zámerov Kyjeva, ako aj jeho možného želania riešiť problém juhovýchodnej Ukrajiny silou".

 

Zopakoval, že predstavitelia Ruska opakovane deklarovali, že Moskva sa nechystá na nikoho útočiť. Uviedol, že spájať akýkoľvek pohyb ruských ozbrojených síl po území Ruska s takýmito plánmi je nesprávne.

 

Dialóg medzi Kyjevom a Moskvou

Zelenskyj pripustil, že šéf jeho kancelárie bude v dohľadnom čase kontaktovať ruské vedenie. Dodal, že nadviazanie takýchto kontaktov si želajú šéf Európskej rady Charles Michel a úradujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Absolútne nie sme proti," ubezpečil Zelenskyj.

 

img

 

Dodal, že "hovorí s lídrami rôznych krajín a všetci naozaj chcú, aby sme začali komunikovať s Ruskou federáciou"Kremeľský hovorca Peskov pritom uviedol, že perspektíva kontaktov medzi Moskvou a Kyjevom na najvyššej úrovni sa zatiaľ nečrtá, keďže situácia a plnenie dohôd sa nezmenili.

 

Zároveň pripomenul pripravenosť ruského prezidenta Vladimira Putina na takýto dialóg, ak by preň bola pripravená primeraná agenda.

 

Prečítajte si tiež: Zelenský priznal, že Ukrajina je na míle vzdialená vstupu do EÚ a NATO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona