VIDEO Máte radi bedminton? Pozrite sa, ako sa hrá vo vesmíre!

NETKY.SK • 6 Február 2018, 19:26 • 2 min
VIDEO Máte radi bedminton? Pozrite sa, ako sa hrá vo vesmíre!

OBEŽNÁ DRÁHA – Dvaja Rusi, Američan a Japonec sformovali zmiešané dvojice a zahrali si štvorhru v bedmintone na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

slovakia

left justify in out

Hrať bedminton v bezváhovom stave má svoje špecifiká. Môžete sa postaviť kam chcete, aj na strop alebo bočnú stenu, váš partner vo štvorhre môže visieť vedľa vás dolu hlavou. Otázkou, pravda, je, ako zavesiť sieť. Kozmonauti na ISS aj vzhľadom na zhoršené priestorové možnosti vyvinuli vlastné pravidlá pre bedminton, ktoré napríklad sieť už vôbec nevyžadujú.

 

Dobre si vo vesmíre zahrali a natočili o tom aj video. Zrejmým iniciátorom tejto športovej aktivity bol veliteľ posádky ISS Alexander Misurkin, ktorý vo videu vypočítava prínosy bedmintonu pre zdravie a rozvoj rôznych pohybových schopností. „Posádka 54. expedície na ISS hrala štvorhru v bedmintone. A pre mňa je to rovnaké, ako postaviť vlajku na Marse. Pýtate sa prečo práve bedminton? Pretože ho milujem,“ povedal.

 

V historicky prvom bedmintonovom turnaji, ktorý sa hral inde ako na planéte Zem, nastúpili proti sebe dvojice Alexander Misurkin – Mark Vande Hei a Norišige Kanai – Anton Škaplerov. Vande Haia vystriedal v druhej sérii Joe Acaba (rovnako z USA). Video zverejnila vesmírna agentúra Roskosmos, výsledky turnaja však neuviedla.

 

Po skončení hry sa podelil o svoje pozitívne emócie aj astronaut NASA Mark Vande Hei, ktorý pripisuje takémuto športovaniu významné miesto v budúcich kozmických letoch. „Na lodiach, ktoré nás ponesú k iným svetom, treba určite naplánovať osobitný modul pre takúto hru, pretože je veľmi užitočná z hľadiska psychologického uvoľnenia a posilnenia priateľských vzťahov v posádke,“ povedal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies