VIDEO: Mária Kolíková predstavila novelu Trestného zákona

NETKY.SK • 1 December 2021, 18:15 • 2 min
VIDEO: Mária Kolíková predstavila novelu Trestného zákona

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či rozlišovanie užívateľov od výrobcov drog.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo MS SR. "Cieľom návrhu zákona je komplexne upraviť Trestný zákon v súlade s programovým vyhlásením vlády SR a potrebami aplikačnej praxe. K slabším by sme mali byť miernejší, k silným prísnejší," skonštatovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

 

img

 

Novela navrhuje zavedenie nového osobitného motívu trestných činov. Dôvodom na vyšší trest by bolo, keby k trestnému činu došlo pre výkon povolania. "Reagujeme na nárast útokov voči lekárom, učiteľom, bezpečnostným zložkám či novinárom," vysvetlila Kolíková. Návrh zákona tiež reaguje na aktuálne následky šírenia dezinformácií. Navrhuje napríklad zaviesť nový trestný čin "šírenie nepravdivej informácie". "Je dôležité, aby ľudia dostávali pravdivé informácie, keď sa rozhodujú o dôležitých otázkach, ako je napríklad očkovanie," priblížila Kolíková.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Mária Kolíková predstavila novelu infozákona. Prinesie niekoľko zmien

 

Navrhovaná úprava sa dotýka aj vybraných sexuálnych trestných činovvrátane komplexnej zmeny trestného činu znásilnenia a zlúčenia tejto skutkovej podstaty so súčasným t restným činom sexuálneho násilia.

Novela sa snaží nastaviť pravidlá, aby sa poškodený dostal k náhrade škody skôr. "Obeť by už nemala čakať na odškodnenie či zameškané výživné niekoľko rokov," povedala ministerka. Zmeny v Trestnom zákone by tiež mali umožniť efektívnejšie postihovať konanie spočívajúce v špekulatívnom prevode obchodných podielov v obchodných spoločnostiach na tzv. biele kone. Novela sprísňuje aj volebnú korupciu.

 

 

Zmenou by malo prejsť stíhanie drogových trestných činov. Kolíková zdôraznila, že návrhom nedochádza k dekriminalizácii či legalizácii drog. Za prechovávanie marihuany v množstve do jedného gramu by sa už po novom neukladal trest odňatia slobody, ale niektorý z alternatívnych trestov. "Účelom je minimalizovať negatívne dosahy na spoločenské uplatnenie spravidla mladistvých prvopáchateľov spôsobené aj viacročným zápisom v registri trestov," vysvetlila ministerka. Cieľom novely je rozlišovať trestanie užívateľov drog od ich výrobcov a dílerov. 

 

Návrh zákona už neráta s trestom odňatia slobody ako s univerzálnym trestom. Za vybrané trestné činy bude môcť súd ukladať iba tresty nespojené s odňatím slobody. "Takéto alternatívy bude môcť súd ukladať pri držbe marihuany v nepatrnom množstve alebo pri ohováraní," spresnila Kolíková. Novela ráta s odňatím slobody, ak by osoba nedodržiavala alternatívny trest.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Mária Kolíková verí reforme súdnej mapy. Robert Fico ju zasa kritizuje

 

Novela zvyšuje aj hranicu malej škody z pôvodných 266 eur na 500 eur a zavádza novú kategóriu škody – škoda mimoriadne veľkého rozsahu, ktorej hranica je najmenej jeden milión eur. "To nachádza svoje využitie najmä pri daňových trestných činoch a trestných činoch proti životnému prostrediu, ktoré sú nezriedka páchané v tomto rozsahu," spresnilo ministerstvo. Návrhom zákona dochádza aj k spresneniu viacerých skutkových podstát trestných činov a zavádza ďalšie nové trestné činy. Kolíková chce, aby sa priaznivejšie tresty dotkli aj už odsúdených. "Nepredpokladám však, že dôjde k prepúšťaniu väzňov," dodala ministerka.

 

Šeliga nie je spokojný

 

Na novelu už reagoval podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga, ktorý je z nej sklamaný. Snahe zaviesť nový trestný čin "šírenie nepravdivej informácie", ako reakcie na rozširovanie hoaxov, nerozumie. "Som presvedčený, že sloboda slova je citlivá vec, ale náš trestný poriadok už pozná skutkové podstaty, ktoré chránia verejný záujem, a my namiesto toho, aby sme ich aplikovali, opäť vytvárame nové. Dezinformáciám sa nedá zabrániť tak, že zavrieme ľudí do väzenia. Nová skutková podstata v tejto vypätej dobe nič nevyrieši."

 

 

Nie je tiež presvedčený o správnosti zavedenia osobitného motívu, ktorý má priniesť vyššie tresty tým, ktorí napadnú lekárov, hygienikov, učiteľov či novinárov pre ich povolanie. "Protesty a vyhrážky pred domami lekárov, hygienikov vieme postihnúť už dnes prostredníctvom skutkovej podstaty nebezpečného vyhrážania," pripomenul Šeliga. "Trestný čin ohovárania by sme mali a mohli vypustiť. V moderných trestných kódexoch takéto trestné činy nepoznajú," dodal politik, ktorý je za dekriminalizáciu marihuany. 

 

K téme: V New Yorku schválili oficiálne miestnosti na užívanie drog

 

Zvýšenie hodnoty škody považuje za dobrý krok. "Som presvedčený, že toto bude jeden z najväčších prínosov novely," skonštatoval. "Vzhľadom na návrh novely, poznajúc koaličných partnerov, považujem za chybu, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková najprv nepredstavila tento návrh koaličným partnerom a následne komunikovala verejne," uzavrel. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies