VIDEO + FOTO Železničnú stanicu v Bratislave rozšíria a poľudštia

NETKY.SK • 12 December 2017, 14:20 • 2 min
VIDEO + FOTO Železničnú stanicu v Bratislave rozšíria a poľudštia

BRATISLAVA - Keď už nie nová, aspoň modernejšia. Bratislavská železničná stanica prejde v najbližších mesiacoch čiastočnou rekonštrukciou. Vďaka nej od júla budúceho roka rozšíri priestory a konečne sa bude dať na všetky nastúpištia dostať výťahom, čo uľahčí život imobilným, mamičkám s kočíkmi a cestujúcim s nadrozmernou batožinou.

slovakia

left justify in out

Železničná stanica v Bratislave je už dlhodobo predmetom kritiky širokej verejnosti. Keďže plány na jej kompletnú premenu stále narážajú na nejaké problémy, Železnice Slovenskej republiky sa preto odhodlali k čiastočnej rekonštrukcii a to dvoch doteraz nevyužívaných priestorov - bývalej reštaurácie a služovného podchodu. 

 

Rekonštrukciu bývalej reštaurácie, ktorej priestory sú uzavreté od polovice 80-tych rokov, zrealizuje firma SP Plus, s.r.o.  za 825 500 eur, ukončenie prác je plánované na jún 2018. Na mieste pribudnú čakárne a predajné priestory, zachová sa vzhľad pôvodných oporných stĺpov. "Vytvorenie nových a rozšírenie existujúcich priestorov zvýši komfort cestujúcich," povedal generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

 

img

Foto: Netky.sk/MB

 

Konečne dôjde aj k odstráneniu komplikovanej prepravy imobilných cestujúcich na stanici. Prestavbu bývalého služobného vchodu zrealizuje firma Metri, s. r. o. Bratislava za takmer milión a pol eur. Opravia a kompletne vymenia sa štyri služobné výťahy a na piate nastúpište sa vybuduje nový. Každý bude mať kapacitu 26 osôb, celková prepravná kapacita za hodinu je až 14 600 cestujúcich. Nielen imobilní, ale aj mamičky s kočíkmi či cestujúci s nadrozmernou batožinou sa už nebudú musieť teperiť po schdoch, ale k vlaku a z neho sa presunú dôstojne a bez problémov. ukončenie týchto prác je naplánované na júl budúceho roka, takže od augusta 2018 by mala stanica spĺňať aspoň základné požiadavky 21. storočia. 

 

img

Foto: Netky.sk/MB

 

Ďalšími významnými zmenami na skultúrnenie pobytu cestujúcich sú prítomnosť strážnej služby a zamykanie stanice železnými bránami. Prispeje to k odstráneniu neprisôsobivých občanov a bezdomovcov, ktorí znepríjemňovali ľuďom čakanie na vlak.

 

Podľa generálneho riaditeľa by sa mala neskôr rekonštruovať aj súčasná vstupná hala. Na otázku, či a kedy dôjde ku komplexnej oprave vstupnej brány hlavného mesta, zatiaľ nevedel odpovedať.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies