Demonštranti v Poľsku nerešpektujú rozhodnutie ústavného súdu, niektorí narúšajú bohoslužby a sprejujú fasády kostolov

NETKY.SK • 28 Október 2020, 15:38 • 2 min
Demonštranti v Poľsku nerešpektujú rozhodnutie ústavného súdu, niektorí narúšajú bohoslužby a sprejujú fasády kostolov

Štrajk pod heslom "Nejdeme do práce" prebieha vo viaceých mestách, pridali sa aj starostovia dvoch najväčších miest, Varšavy a Krakova. Podľa poľských médií dokonca niektoré univerzity zrušili vyučovanie.

slovakia

left justify in out

VARŠAVA 28. októbra (SITA/AP) – Poliaci sa v stredu zapojili do celonárodného štrajku na protest proti rozhodnutiu ústavného súdu. Ten vydal rozhodnutie sprísňujúce interrupcie. U našich severných susedov to vyvolalo veľké mn ožstvo emócií, dokonca až násilia. Demonštranti dokonca zaplokovali aj veľmi frekventované miesta Varšavy, napríklad pri tzv. Rotunde, čo je historická budova banky a jedna z neoficiálnych symbolov poľskej metropoly.

 

 

Vo štvrtok ústavný súd  priniesol rozhodnutie o tom, že interrupcia v prípade vrodenej chyby plodu je protiústavná. Protestujúci sa hnevajú na Katolícku cirkev, ale aj lídra vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslava Kaczynského. V nedeľu sa rozhenvané ženy dopustili aj neprístupného vandalstva a znesväcovania, keď ničili fasádu kostolov, ale aj narúšali priebeh bohoslužieb a nadávali kňazom.

 

Chcú zničiť Poľsko?

Kaczynski povedal demonštrantov aj tvrdé slová o tom, že dokonca chcú "zničiť Poľsko". Vyzval podporovateľov PiS, aby bránili kostoly dokonca za každú cenu. Niektorí to vnímajú ako podnecovanie k násiliu.

 

 

V nedeľu totiž došlo až k obkľúčeniu kostolov zo strany vandalov či futbalových fanúšikov. Kaczyński trvá na tom, že demonštranti riskujú aj svoje životy, pretože štrajkujú v čase pandémie.

 

Nepripustia znesväcovanie
Minister vnútra Mariusz Kaminski informoval, že polícia bude proti znesväcovaniu kostolov zasahovať. Při tejto činnosti zatiaľ zadržali 76 ľudí.

 

K celej situácii sa vyjádřila aj dcéra konzervatívneho prezidenta Andrzeja Dudu. Na instagram napísala, že nemôžem celkom akceptovať dôsledky tohoto rozsudku. „Zdá sa mi, že poslanci, ktorí prijímajú právne predpisy v Poľsku, by mali čo najskôr nájsť rozumné a kompromisné riešenie súčasnej situácie, ktoré by mohlo ukončiť spor vyvolaný rozsudkom," napísala Kinga Duda na instagrame. V súvislosti so štrajkom žien prebieha aj zápas o symbol tohto protestu. Niektorí podnikavci totiž vyrobili a teraz na internete predávajú rôzne predmety so symbolom protestov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies