Opozícia a koalícia sa zhodli! Oba tábory pripravujú zákon o ochrane slovenskej pôdy

NETKY.SK • 20 Október 2021, 15:07 • 2 min
Opozícia a koalícia sa zhodli! Oba tábory pripravujú zákon o ochrane slovenskej pôdy

BRATISLAVA - Cieľom je zabrániť skupovaniu slovenskej pôdy a lesov zahraničnými investormi a takýmto spôsobom rozpredať krajinu.

slovakia

left justify in out

Smer-SD pracuje na návrhu ústavného zákona o ochrane pôdneho a lesného fondu Slovenskej republiky. Malo by sa ním zamedziť špekulatívnym nákupom slovenskej pôdy a lesov zo strany zahraničných investorov. Informoval o tom hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

 

Koalícia taktiež prichádza s ústavnou ochranou pôdy. Plánuje vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá by mala legislatívu pripraviť. "Už teraz sa postavila strana SaS proti, a to ani nevideli kompletný návrh. Opäť sme svedkami názorových a hodnotových rozkolov v koalícii," komentoval člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a podpredseda Smeru-SD Richard Takáč.

 

img

 

Návrh ústavného zákona má nadväzovať na právnu úpravu z roku 2014. "Pripravovaný návrh ústavného zákona o ochrane pôdneho a lesného fondu chceme predložiť už na novembrovej parlamentnej schôdzi. Uvidíme, aký postoj zaujmú koaličné strany OĽaNO a SaS. Najmä Sulíkovi liberáli, ktorí sa už dnes vyjadrujú, že najlepším riešením je slovenská pôda v rukách súkromníkov," dodal Takáč.

 

Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina) v utorok (19. októbra) predložil ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽaNO) návrh na rozšírenie ústavnej ochrany pôdy.

 

img

 

Podľa Karahutu ide o skĺbenie všetkých zásadných spoločenských požiadaviek a potrieb v oblasti ochrany slovenskej pôdy. Lídri koaličných strán sa tiež dohodli na vytvorení osobitnej pracovnej skupiny, ktorá bude pracovať s predloženým návrhom.

 

"Som rád, že môžeme posúdiť odovzdaný návrh ústavnej zmeny z dielne Sme rodina. Verím, že sa v krátkom čase dohodneme na zákonnej zmene, aby sme do budúcnosti zabezpečili, že slovenská pôda zostane pod kontrolou Slovenskej republiky a občanov," konštatoval Vlčan.

 

Prečítajte sit tiež: AKTUALIZÁCIA: Takto dopadli kšefy s Orbánom! Eduard Heger deklaroval pokračovanie vzájomnej spolupráce



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies