Zomrel Richard Marcinko. Veliteľ tímu, ktorý zabil bin Ládina

NETKY.SK • 28 December 2021, 18:53 • 2 min
Zomrel Richard Marcinko. Veliteľ tímu, ktorý zabil bin Ládina

Vo veku osemdesiat rokov zomrel Američan so slovenskými koreňmi, Richard Marcinko. Velil skupine špeciálne vycvičených vojakov v jednotke Navy SEAL. Práve ním vycvičení bojovníci v roku 2011 zlikvidovali vysoko obávaného teroristu Usámu bin Ládina.

slovakia

left justify in out

img

 

Marcinko zomrel na Štedrý deň. Potvrdila to jeho dcéra Kathy Ritchieová spoločne s matkou Nancy s tým, že jej otec zomrel doma v tichosti na infarkt. 

 

„Pre vonkajší svet to boli Rogue Warrior a Demo Dick, ale pre nás to vždy bude manžel a milujúci otec,“ uviedla rodina. 

 

img

 

Marcinko slúžil v Kambodži, Iráne aj vo Vietname a ešte v dôchodkovom veku sa venoval tréningu a mentoringu nováčikov v SEALse. 

 

„Na viac ako tridsať rokov hrdo zasvätil život svojej krajine ako Navy Seal,“ uviedla jeho manželka. „Aj keď je preč, jeho stopa nikdy nezmizne,“ dodala. 

 

img

 

Múzeum National Navy UDT-SEAL vo Fort Pierce na Floride si na Marcinka spomenulo v príspevku na facebooku. „Zohral jedinečnú úlohu v histórii SEAL, zanechal dedičstvo ako nikto iný.“ 

 

 

Marcinko v roku 1958 narukoval k námorníctvu a nakoniec sa vypracoval až do hodnosti veliteľa. Založil  skupinu 6, ktorá sa podieľala na smrti Usámu bin Ládina. Hoci mali jednotky SEAL vo svojej dobe iba skupiny jedna a dve, Marcinko založil ďalšiu, aby oklamal nepriateľov, okrem iného aj vtedajší Sovietsky zväz. Protivníci si mali myslieť, že Spojené štáty majú k dispozícii viacero špecializovaných tímov. 

 

Okrem SEAL Team 6 Marcinko tiež vytvoril skupinu Red Cell, ktorá preverovala bezpečnosť amerických základní a zaistenie tajných informácií. Okrem svojej vojenskej kariéry napísal niekoľko kníh, vrátane autobiografie s názvom Rogue Warrior.

 

Prečítajte si: Zomrela Mikasova zástupkyňa, doktorka Trusková



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies