VIDEO + FOTO Airbus predstavil nové nákladné lietadlo. Ktoré zvieratko vám pripomína?

NETKY.SK • 20 Júl 2018, 08:56 • 2 min
VIDEO + FOTO Airbus predstavil nové nákladné lietadlo. Ktoré zvieratko vám pripomína?

TOULOUSE - Vyzerá ako veľryba bieluha morská a odvezie veľké množstvo nákladu. Airbus predstavil nové veľkokapacitné nákladné lietadlo BelugaXL.

slovakia

left justify in out

Nové nákladné lietadlo spoločnosti Airbus je postavené na prepravu veľkých komponentov lietadiel od jednotlivých výrobcov do montážneho závodu v Toulouse. "Namiesto jedného krídla odvezie dve, čo nám zdvojnásobí produktivitu," vysvetľuje Bertrand George, vedúci programu Beluga XL, píše server idnes.cz.

 

Jeho základom bol pre konštruktérov typ Airbus 330-200. Inžinieri spoločnosti odstránili strechu aj kokpit a nahradili ich vlastnou konštrukciou. Charakteristický tvar vytvorili pridaním obrovských dverí, ktoré umožňujú nakladať veci spredu. Napriek rozpätiu 60 metrov pôsobia krídla 125-tonového lietadla nezvyčajne úzko, lebo priemer trupu sa zväčšil na 9 metrov. 

 

img

Hoci viac vnútorného priestoru ponúka Boeing, Airbus má väčší prierez otvoru na nakladanie tovaru. Foto: TASR

 

 

Nový Airbus BelugaXL čaká desať mesiacov náročných letových skúšok. Do prevádzky  by mali vstúpiť v roku 2019.

 

Napriek svojej mohutnosti však neodvezie viac nákladu ako konkurenčný Boeing Dreamlifter, ktorý podľa BBC svojím tvarom pripomína hada, ktorý prehltol kravu... Oboch rivalou však schopnosťou odviezť najviac ton nákladu zatieňuje ruský superstroj Antonov An-225, ktorý bol ešte v osemdesiatych rokoch navrhnutý na prepravu ruských raketoplánov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies