Zomrel otec perestrojky Michail Gorbačov

NETKY.SK • 31 August 2022, 08:49 • 2 min
Zomrel otec perestrojky Michail Gorbačov

MOSKVA - Bývalý líder Sovietskeho zväzu zomrel včera večer vo veku 91 rokov.

slovakia

left justify in out

Gorbačov bude pochovaný na Novodevičom cintoríne vedľa svojej manželky Raisy, ktorá zomrela v roku 1999, píše BBC s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS.

Gorbačov sa narodil 2. marca 1931 v dedine Privoľnoje, neďaleko predkaukazského mesta Stavropol. Po ukončení vysokej školy začal v roku 1955 pracovať na prokuratúre v rodnom kraji.

V marci 1985 bol zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ). Prezidentom Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) bol od marca 1990 do decembra 1991.

Tento politik prispel k ukončeniu studenej vojny, nepodarilo sa mu však zabrániť rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian. Gorbačov takisto prispel k zlepšeniu vzťahov medzi USA a Sovietskym zväzom, pripomína AFP.

Za svoju činnosť získal Gorbačov v roku 1990 Nobelovu cenu za mier.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies