Anonymné vtipy, príliš odvážne ženy, ale aj neuveriteľná žiadosť o ruku. Prečítajte si, čo všetko robia ľudia vo svete, keď nastane Valentín!

NETKY.SK • 14 Február 2023, 10:00 • 2 min
Anonymné vtipy, príliš odvážne ženy, ale aj neuveriteľná žiadosť o ruku. Prečítajte si, čo všetko robia ľudia vo svete, keď nastane Valentín!

14. február je už nerozlučne spätý s láskou, lebo veď viete, oslavuje sa Valentín a všade sa na nás rútia oznamy, aby sme náhodou nezabudli, že celá paráda už nastala. Niektorí si na dátume zakladajú, iní ho ignorujú a je dokonca aj skupina, dosť početná, ktorej aj prekáža, lebo jej členovia, ešte stále nezadaní, si pripadajú kamsi odstrčení.

slovakia

left justify in out

Nezáleží však na tom, či sa ideme zblázniť, len čo na dvere zaklope ten veľký deň, aj tak je to iba niekoľko hodín a svet sa zasa presunie o kúsok vpred, preč od sviatku zaľúbených.

 

Nemusíme robiť nič výnimočné, nemusíme vykupovať sladkosti, ale môžeme sa zasa raz pousmiať, akí sú ľudia rôzni, aké rozličné postoje mávajú krajiny, lebo Valentín je po zemi roztrúsený a je zaujímavé sledovať, ako to inde prebieha. Nechajte sa aj vy na chvíľu zlákať, prevedieme vás zvyklosťami, o ktorých ste vôbec netušili.

 

Francúzsko

 

Kde inde by sa malo začať, ak nie vo Francúzsku? Práve tam sa nejeden pár vydáva na cestu, práve tam, najmä v Paríži, sa vyslovili vyznania citov, a to nielen vo februári.

 

Na Valentína je pre obyvateľov Francúzska typické, že si medzi sebou vymieňajú pohľadnice, pravdaže také, ktoré obsahujú text sladší ako limonádu. Legenda tvrdí, že tradícia sa započala už dávno, keď istý vojvoda sedel vo väzení a odtiaľ svojej milej manželke písal vrúcne slová.

 

Ak by ste sa vo Francúzsku nachádzali práve teraz, videli by ste vyzdobené dvory, všade kvety a okázalo vystavané návrhy na manželstvo.

 

Južná Kórea

 

Toto by ste zrejme nečakali, ale v Južnej Kórei oslavujú lásku nielen raz, majú to tam pekne rozmiestnené, aby ani jedna časť roka nezostala zabudnutá.

Tak najskôr sa oslavuje v máji, kedy je podľa zvyklostí deň ruží, v júni sa zasa vytešujú tí, čo sa radi bozkávajú, lebo je deň bozkov a v decembri sa objatia len tak rozdávajú, keď sa, áno, správne ste si domysleli, pripomína deň objatí.

 

A teraz pozor, jedna tradícia sa zapáči aj slobodným, lebo v Južnej Kórei sa myslí aj na nešťastných v láske, a to konkrétne v apríli. Vtedy sa všetky pohľady upierajú na nezadaných, tí sa veselia a majú aj svoje jedlo, už navždy spojené s týmto dňom.

 

Filipíny

 

Na Filipínach sa Valentín dáva do pozornosti tak, že mladí, ktorí sú už zasnúbení a, samozrejme, zaľúbení až po korienky vlasov, si vyslovujú svoje áno na veľkej udalosti. Je to podporené dokonca vládou, aby mladí spojili životy a vytvorili rodiny. Ceremónia je populárna, zo žien sú nevesty, muži kráčajú do záväzkov a všetci tlieskajú a pískajú.

 

Ghana

 

V Ghane ssa od roku 2007 zaviedol deň čokolády, takže 14. február je pripravený pre milovníkov sladkej a nanajvýš lahodnej pochúťky. Krajina je vtedy otvorená zábave, čo sa prejavuje v organizovaní kadejakých podujatí, hudobné vystúpenia nikoho neodmietajú, všetci smú na okamih odhodiť starosti a stať sa súčasťou jasajúceho davu. Zahanbiť sa nedajú ani reštaurácie, ktoré sa snažia vyrobiť menu netradičné, čo by zodpovedalo dátumu a príležitosti.

 

Mexiko

 

Veľmi sympatické je v oslavách Mexiko, ktoré si neuctieva len romantické vzťahy, ale aj akékoľvek iné, darčeky tam dostanú teda aj milenci, ale aj priatelia, kolegovia, jednoducho ktokoľvek, či slobodný a či už zadaný.

 

Južná Afrika

 

Och, tam, v Južnej Afrike, sú veru ženy poriadne odvážne. Napíšu si meno svojho vyvoleného na papier, prilepia na oblečenie a lovenie sa môže začať. Takto dávajú spoločnosti na známosť, že ich srdce si už vybralo a ponúka sa, aby si ten pravý vyzdvihol budúcu ženu.

Ale aby sme neklamali, nie všetkým drieme v hrudi toľká smelosť, a tie, čo sa ňou pochváliť nemôžu, pripínajú iné ozdôbky, napríklad kvety alebo čosi iné, čo by vystihovalo nežnejšiu povahu.

 

Dánsko

 

Neverili by ste, akí vynaliezaví sú v Dánsku. Isteže, ak ste suchár a ešte aj romantika vám nie je cudzia, môžete sa aj tam prispôsobiť svetu a vyliať si dušu pred milovaným, ale oveľa zábavnejší sa zdá byť zvyk pozostávajúci z vtipov.

 

 

Vysvetlíme vám to, nič sa nebojte. Predstavte si, že máte člena rodiny, priateľa, môže to byť hocikto a vy ho chcete rozosmiať, ale ešte sa chcete aj vy pobaviť a vniesť trochu tajomna. Tak napíšete krátky vtip a pošlete to vyhliadnutej osobe, ale bez podpisu, všetko musí byť anonymné.

 

Príjemca hádanku dostane, pousmeje sa a hľadanie autora je na svete. Ak sa podarí uhádnuť odosielateľa, potom je ten povinný darovať na Veľkú noc jedno vajce. Funguje to aj opačne, prirodzene, a teda ak ten, čo žart dostal neuhádne, zodpovednosť za vajce má on.

 

Thajsko

 

Och, nech sa zapýri každý romantik, lebo ak by sa zo všetkých menovaných tradícií vyberal víťaz, čo sa romantiky týka, potom by Thajsko vyhralo, a to bez pochyby.

V krajine si muži potrpia na to, aby svojim milovaným kúpili kytice, na čo im slúži 14. február, ale aj siedmy júl.

 

No a prichádza tá láskyplná časť, lebo ak v júli žena prevezme od muža kyticu pozostávajúcu presne zo 108 ruží, netreba ani nič vravieť. Dar sám v sebe nesie otázku.

„Vydáš sa za mňa?“

 

Taliansko

 

Starí ľudia v Taliansku sú poverčiví, veria, že prvý slobodný mládenec, ktorého rovnako tak slobodná deva ako prvého zbadá na Valentína, sa stane jej manželom. Či to potvrdzuje aj realita, to je už asi iná vec, ale nemali sme sa koho spýtať, a tak to necháme na našej aj vašej fantázii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies