VIDEO: Dinosaurus káže na pôde OSN o klimatických zmenách. Ľudstvo varuje pred vyhynutím!

NETKY.SK • 28 Október 2021, 20:00 • 2 min
VIDEO: Dinosaurus káže na pôde OSN o klimatických zmenách. Ľudstvo varuje pred vyhynutím!

NEW YORK - Cieľom kampane je okrem likvidačných klimatických zmien poukázať aj na nezmyselnosť dotovania spotreby fosilných palív, ktoré by mohli a mali byť použité na boj proti extrémnej chudobe vo svete či pandémii Covid-19.

slovakia

left justify in out

Rozvojový program OSN (UNDP) privádza do sídla OSN zúrivého hovoriaceho dinosaura Frankieho, aby vyzval svetových lídrov k väčším opatreniam v oblasti klímy.  Krátky film bol dnes zverejnený ako ústredný prvok novej kampane agentúry „Nezvoľte si vyhynutie".

 

 

Treba začať konať

Tento impozantný dinosaurus vchádza do ikonickej sály Valného zhromaždenia, ktorá je známa historickými prejavmi lídrov z celého sveta. Keď sa postaví za rečnícky pult, prihovorí sa vystrašenému publiku so slovami: „je načase, aby sa ľudia prestali ospravedlňovať a začali robiť zmeny" na vyriešenie klimatickej krízy.

 

„My sme mali prinajmenšom asteroid," upozorňuje dinosaurus s odkazom na populárnu teóriu o vyhynutí dinosaurov pred 70 miliónmi rokov. „Čím to ospravedlníte vy?"

 

 

V tomto vôbec prvom filme, ktorý vznikol v priestoroch Valného zhromaždenia OSN pomocou počítačom generovaných obrazov (CGI), nahovorili dinosaura v mnohých jazykoch svetové celebrity, ako Jack Black (angličtina), Eiza González (španielčina), Nikolaj Coster-Waldau (dánčina) a Assa Maga (francúzština).

 

Ľudstvo sa zničí samo

Dinosaurus ďalej zdôrazňuje, že finančná podpora smerujúca do používania fosílnych palív prostredníctvom dotácií – peňazí daňových poplatníkov, ktoré pomáhajú udržiavať nízke ceny uhlia, ropy a plynu pre spotrebiteľov – je vzhľadom na meniacu sa klímu iracionálna a nelogická.

 

"Predstavte si, že my by sme míňali stovky miliárd ročne na dotovanie obrovských meteorov,“ ilustoval Frankie. 

 

img

 

„Porozmýšľajte o všetkých ďalších veciach, ktoré by ste mohli za tieto peniaze urobiť. Po celom svete žijú ľudia v chudobe. Nemyslíte si, že pomáhať im by malo väčší zmysel ako... platiť za zánik celého vášho druhu?" hovorí dinosaurus. 

 

Zdôraznil, že o vyhynutí niečo vie a že to nie je žiadna sranda. „A spôsobiť si vyhynutie? To je najväčšia hlúposť, akú som za sedemdesiat miliónov rokov počul,“ apeluje plaz vo videu. „Smerujete ku klimatickej katastrofe,“ varoval. 

 

Dotácie do fosilných palív

„Generálny tajomník OSN označil klimatickú krízu za „červený kód pre ľudstvo". Chceme, aby film pobavil, ale zároveň chceme zvýšiť informovanosť o tom, aká kritická je táto situácia. Ak chceme zachovať našu planétu bezpečnú pre budúce generácie, svet musí zintenzívniť opatrenia v oblasti klímy," povedala vedúca Úradu pre vonkajšie vzťahy a propagáciu UNDP Ulrika Modéer.

 

Cieľom kampane je upozorniť na dotácie do používania fosílnych palív a na to, ako rušia významný pokrok v boji proti zmene klímy, pričom prinášajú výhody bohatým.

 

img

 

Z výskumu vyplýva, že svet vynakladá ročne neuveriteľných 423 miliárd amerických dolárov na dotovanie používania fosílnych palív pre spotrebiteľov.

 

To by mohlo pokryť náklady na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre každého človeka na svete alebo pokryť trojnásobok ročnej sumy potrebnej na odstránenie extrémnej chudoby vo svete.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies