Europoslanci chcú posilniť bezpečnosť hračiek a ich dohľad nad trhom

NETKY.SK • 17 Február 2022, 21:21 • 2 min
Europoslanci chcú posilniť bezpečnosť hračiek a ich dohľad nad trhom

BRUSEL – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) chcú posilniť súčasné pravidlá a dohľad nad trhom s hračkami v EÚ, aby sa zabezpečilo, že všetky hračky predávané na jednotnom európskom trhu, vrátane hračiek z krajín mimo Únie, a predávané online sú bezpečné.

slovakia

left justify in out

Europoslanci počas tohtotýždňovej rozpravy a hlasovania v Štrasburgu zdôraznili, že zatiaľ čo smernica o bezpečnosti hračiek (TSD) poskytuje deťom vysokú úroveň bezpečnosti, niektorí výrobcovia z krajín mimo EÚ, ktorí predávajú svoje výrobky na jednotnom trhu, najmä online, nedodržiavajú právne predpisy EÚ. V dôsledku toho mnohé hračky predstavujú hrozbu pre bezpečnosť detí.

 

Správa, ktorú podporilo 688 poslancov, šiesti boli proti a jeden sa zdržal hlasovania, vyzýva Európsku komisiu (EK) a členské štáty EÚ, aby zintenzívnili opatrenia, ktoré zabezpečia, že všetky hračky uvedené na jednotný trh budú v súlade so smernicou o bezpečnosti hračiek bez ohľadu na to, kde boli vyrobené. Poslanci zdôraznili, že hračky, ktoré sa uvádzajú na trh EÚ, musia spĺňať osobitné pravidlá o chemikáliách. Eurokomisia by mala napríklad zabezpečiť, aby boli endokrinné disruptory v hračkách zakázané hneď po ich identifikácii. Okrem toho musí exekutíva EÚ rozhodnúť, či je potrebné zrušiť súčasné rozlišovanie medzi hračkami určenými pre deti do 36 mesiacov a hračkami určenými pre staršie deti.

 

img

 

Požadovaná revízia smernice o bezpečnosti hračiek by tiež mala umožniť rýchlu úpravu limitných hodnôt pre nebezpečné chemické látky a zabrániť situácii, keď sa na vnútroštátnej úrovni stanovujú odlišné hodnoty. Parlament zároveň vyzval členské štáty EÚ, aby koordinovali svoje činnosti v oblasti dohľadu nad trhom a zlepšili kontroly s cieľom účinnejšie odhaliť nebezpečné hračky. Komisia by za týmto účelom mala preskúmať aj využívanie nových technológií, ako je elektronické označovanie a umelá inteligencia.

 

Poslanci upozornili, že takzvané "pripojené hračky", čiže zariadenia s pripojením na internet s integrovaným pripojením wi-fi, Bluetooth alebo inými funkciami, môžu vystaviť deti novým nebezpečenstvám a predstavujú riziko pre ich bezpečnosť, súkromie a duševné zdravie. Preto vyzvali výrobcov takého typu hračiek, aby do ich dizajnu začlenili bezpečnostné a ochranné mechanizmy, napríklad proti kybernetickým hrozbám.

 

img

 

Podľa výzvy EP by mala eurokomisia navrhnúť pravidlá na riešenie týchto problémov. Parlament tiež vyzval EK, aby posúdila, či by štítky hračiek mohli obsahovať informácie o trvanlivosti a opraviteľnosti výrobku. V neposlednom rade europoslanci zdôraznili, že online trhoviská by mali byť povinné prevziať väčšiu zodpovednosť za zaistenie bezpečnosti a zhody hračiek predávaných na ich platformách, napríklad odstránením nebezpečných hračiek z ich ponuky.

 

Podľa údajov EU Safety Gate (systém rýchleho varovania EÚ pre nebezpečné výrobky) v roku 2020 boli hračky najviac nahlasovanou kategóriou výrobkov nebezpečných tovarov (27 % všetkých oznámení). Údaje, ktoré vlani v decembri sprístupnila eurokomisia ukázali, že v minulom roku väčšina upozornení na „problémové tovary“ sa týkala motorových vozidiel a s nimi súvisiacich výrobkov (27 %) a potom hračiek (19 %).

 

Možno vás zaujme: Británia čaká na vpád víchrice Eunice, v pohotovosti je aj armáda



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies