VIDEO Afganistan zasiahlo siné zemetrasenie s magnitúdou 7,5, počet obetí stúpol na 180

NETKY.SK • 26 Október 2015, 14:10 • 2 min
VIDEO Afganistan zasiahlo siné zemetrasenie s magnitúdou 7,5, počet obetí stúpol na 180

KÁBUL - Bilancia obetí dnešného zemetrasenia s epicentrom v afganskej časti pohoria Hindúkuš prekročila hranicu 200 mŕtvych, z čoho viac ako 150 evidujú na území Pakistanu. Ďalšie stovky ľudí v zasiahnutých krajinách utrpeli zranenia, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Správy o obetiach na životoch podľa nich prichádzajú z rôznych častí Afganistanu i Pakistanu a zverejnené čísla sa môžu zvyšovať aj preto, že vo veľkej časti hornatého regiónu, odkiaľ sa otrasy šírili, skolabovali komunikačné siete. Afganistan hlási najmenej 17 mŕtvych vrátane 12 školáčok z mesta Tálukán východne od Kundúzu, ktoré zahynuli v tlačenici pri evakuácii školy. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia.

 

 

Video zemetrasenia

 

 

 

Pakistanská armáda a civilné orgány začali v najhoršie postihnutom regióne na severe krajiny rozsiahlu záchrannú operáciu, ktorá by mala priniesť obraz o celkovom rozmere katastrofy, cituje DPA vyjadrenie tamojšieho ministra informácií Parvíza Rašída. Nemocnice v pakistanskej provincii Chajbar-Paštúnchvá medzitým v súvislosti so zemetrasením prijali najmenej 700 zranených.  Počet obetí v Afganistane oficiálne stúpol na 69. Iba na území tamojšej provincie Kúnar podľa vyhlásenia polície zahynulo najmenej 42 ľudí a 67 utrpelo zranenia.

 

 

 

 

 

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 a epicentrom v afganskej časti pohoria Hindúkuš okrem Afganistanu a Pakistanu pocítili aj v severnej Indii a Nepále.

 

 

 

Najhoršie postihnutou oblasťou v Pakistane je severná provincia Čitrál, odkiaľ polícia hlásila najmenej 11 mŕtvych. Guvernér priľahlej afganskej provincie Badachšán informoval o približne 400 zničených domoch, počty zranených alebo mŕtvych však zatiaľ nedokázal poskytnúť. V pakistanskom veľkomeste Pešávar úrady evidujú jedného mŕtveho a 150 zranených.

 

 

Dnešné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zasiahlo aj priľahlú časť Pakistanu a pocítili ho aj obyvatelia Indie a Nepálu. Hovorkyňa úradu civilnej ochrany v Pakistane, odkiaľ hlásia závažné škody, informovala o najmenej dvoch desiatkach obetí na životoch. 

 

 

 

V októbri 2005 zasiahlo severný Pakistan zemetrasenie s magnitúdou 7,6, pričom zahynulo približne 75.000 ľudí.

 

 

Predseda afganskej vlády Abdulláh Abdulláh sa vo svojom príspevku na Twitteri vyjadril, že dnešné zemetrasenie bolo v jeho krajine "najsilnejším za posledné desaťročia", informuje agentúra AP.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies