Ako tvrdí šéf WHO, pandémiu je možné zastaviť!

NETKY.SK • 20 December 2021, 21:38 • 2 min
Ako tvrdí šéf WHO, pandémiu je možné zastaviť!

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok vyzval celý svet, aby spojil sily a urobil ťažké rozhodnutia potrebné na ukončenie pandémie ochorenia COVID-19 v priebehu budúceho roka. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Rok 2022 musí byť rokom, kedy pandémiu ukončíme,“ vyhlásil na tlačovom brífingu v Ženeve. V súvislosti s blížiacimi sa oslavami v závere roka Tedros uviedol, že chápe potrebu ľudí tráviť čas s priateľmi a rodinou. Na to, aby sa začal život znova vracať do normálu, sa však podľa jeho slov musíme teraz chrániť, pretože počet prípadov nákazy sa aj v dôsledku šírenia nového variantu omikron zvyšuje. „Teraz sa musíme sústrediť na ukončenie tejto pandémie,“ uviedol.

 

img

 

Ako ďalej podotkol, omikron sa podľa predbežných údajov šíri podstatne rýchlejšie ako variant delta a je pravdepodobné, že sa nakazia aj ľudia, ktorí sú zaočkovaní, ale aj tí, ktorí covid už prekonali, píše agentúra Reuters. Vzhľadom na rýchly nárast počtu prípadov Tedros zdôraznil, že je lepšie zrušiť podujatia „teraz a oslavovať neskôr, ako oslavovať teraz a neskôr smútiť“. Ako tvrdí, pandémiu je možné zastaviť, ale bude si to vyžadovať použitie všetkých nástrojov, ktoré sú k dispozícií. Od vakcín až po nosenie rúšok a dodržiavanie bezpečných rozostupov. A čo je možno podľa Tedrosa najdôležitejšie, svet potrebuje ukončiť globálnu nerovnosť v prístupe k vakcínam. „Ak máme v nasledujúcom roku ukončiť pandémiu, musíme skončiť s touto nespravodlivosťou,“ dodal. Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z Juhoafrickej republiky. Odvtedy ho zaznamenali už v ďalších desiatkach krajín.

 

Možno vás zaujme: Chcete sa dať zaočkovať? Vedci radia, ktorá vakcína je najlepšia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies