Od dnes platí zákaz vychádzania, cestovať medzi okresmi je sa však povolené

NETKY.SK • 19 December 2020, 09:29 • 2 min
Od dnes platí zákaz vychádzania, cestovať medzi okresmi je sa však povolené

BRATISLAVA - Na Slovensku platí oddnes od 5:00 hodiny do utorka (29. decembra) zákaz vychádzania. Zatvorené sú všetky obchody s výnimkou nevyhnutných.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povolená je cesta do zamestnania, na nákup liekov, potravín, krmív a iných doplnkov pre zvieratá. Ľudia môžu ísť tiež do banky, na poštu, do zásielkovní, ale aj do výdajných miest e-shopov.

 

Štandardnou výnimkou zo zákazu vychádzania je aj cesta k lekárovi, do lekárne, na pohreb, uzavretie manželstva či krst. Nie je zakázané ani cestovanie medzi okresmi.

 

Ľudia si majú vytvoriť bubliny s členmi domácností
Vláda odporučila vytvoriť si tzv. bubliny z najviac dvoch domácností. Zároveň apeluje na všetkých zamestnávateľov, aby umožnili zamestnancom prejsť na home office, teda prácu z domu, ak je to možné.

Počnúc dnešným dňom (19. decembra) sú zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky služieb, ktoré mohli byť doteraz otvorené za osobitných podmienok.

 

img

 

Ide o umelé kúpaliská, fitness centrá, prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných predstavení, kaderníctva, prevádzky starostlivosti o ľudské telo či autoškoly.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: COVID-19 majú aj Jaroslav Naď, Peter Pčolinský, Veronika Remišová či Štefan Holý

 

Lyžiarske strediská fungujú
Prevádzky verejného stravovania môžu vydávať pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby.

 

Hotely a podobné ubytovacie služby, prevádzky lanoviek a vlekov môžu fungovať len za podmienky, že sa ich návštevníci starší ako desať rokov preukážu negatívnymi výsledkami antigénového alebo PCR testu na COVID-19 nie staršími ako 72 hodín, prípadne potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19.

 

img

 

Pre zákazníkov zároveň platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiérových a exteriérových častiach prevádzok.

Naďalej sa uplatňujú podmienky dodržania protiepidemických opatrení pre otvorené prevádzky, pričom platí maximum jedna osoba na 15 metrov štvorcových.

 

Mohlo by vás zaujímať: Igor Matovič z karantény upozornil na nový tvrdý krok Sebastiana Kurza

 

Mení sa režim v obchodoch

Tu sa nezapočítavajú deti do desať rokov v sprievode dospelej osoby, pričom doteraz bola veková hranica 14 rokov. V dňoch 24. a 31. decembra sa hodiny vyhradené pre ľudí nad 65 rokov skracujú tak, že namiesto dvoch hodín od 9:00 do 11:00 bude pre seniorov vyčlenená jedna hodina, a to od 9:00 do 10:00.

Osoby prichádzajúce na územie Slovenska sa okrem PCR testu môžu preukazovať aj negatívnym výsledkom antigénového testu vykonaného na území Česka alebo Rakúska, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

 

Po príchode z rizikovej krajiny sa zároveň veková hranica detí pri povinnosti otestovať sa alebo preukazovať sa negatívnym výsledkom testu zvyšuje zo sedem na desať rokov. Zmeny sú v platnosti od piatka 18. decembra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies