Vianočná kvapka krvi prilákala do nemocnice vyše 130 darcov

NETKY.SK • 21 December 2013, 14:27 • 2 min
Vianočná kvapka krvi prilákala do nemocnice vyše 130 darcov

LEVOČA - O darovanie krvi v Levoči má z roka na rok záujem čoraz väčší počet ľudí.

slovakia

left justify in out

Tohtoročná Vianočná kvapka krvi pritiahla do Levočskej nemocnice už tradične desiatky viacnásobných darcov krvi ako aj viacerých prvodarcov. Boli medzi nimi napríklad študenti, zamestnanci viacerých spoločností či pracovníci radnice.

"Na hematologicko-transfúzne oddelenie prišlo tento rok darovať najcennejšiu tekutinu až 133 darcov z toho prvýkrát v rámci tejto akcie darovalo krv 11 ľudí. Táto nezištná akcia trvala od 2. do 20. decembra 2013," informovala hovorkyňa Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča Marta Csergeová. V uplynulých dňoch sa krv darovala zároveň aj v Harichovciach a Krompachoch, kde vyslalo zdravotnícke zariadeniu svoju mobilnú odberovú jednotku.

"Krv sa spracováva na dva základné komponenty - červené krvinky a plazmu, v niektorých prípadoch sa vyrábajú aj koncentráty krvných doštičiek. Z plazmy sa následne vyrábajú rôzne ďalšie krvné prípravky, takže jeden človek môže teoreticky pomôcť viacerým ľuďom a samozrejme môže aj zachrániť život," pripomenul význam darcovstva primár hematologicko–transfúzneho oddelenia nemocnice Rastislav Osif.

O darovanie krvi v Levoči má z roka na rok záujem čoraz väčší počet ľudí. Do vlaňajšej Vianočnej kvapky krvi sa tam zapojilo 12 študentov, 101 viacnásobných darcov a 7 prvodarcov. "Tento rok to bolo celkovo o 14 darcov viac, čo nás veľmi potešilo," uzavrel Osif.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies