Viaceré organizácie žiadajú stiahnuť novinky v školských zákonoch

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 07:55 • 2 min
Viaceré organizácie žiadajú stiahnuť novinky v školských zákonoch

BRATISLAVA - Organizácie v rezorte školstva žiadajú stiahnuť legislatívny balík noviniek, ktorý prináša zmeny v školských zákonoch. Ten dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

"Vyjadrujeme zásadný nesúhlas s navrhovanou úpravou, zriaďovateľovi dáva právo nevymenovať do funkcie riaditeľa školy kandidáta, ktorý vyhral výberové konanie," píšu v stanovisku. Podpísali sa podeň zástupcovia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Slovenskej komory učiteľov, Združenia základných škôl Slovenska, Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Slovenskej republiky a Asociácie stredných odborných škôl Slovenska.

 

V dôvodovej správe k predloženej novele im chýba "akákoľvek analýza", ktorá by sa venovala stavu a rozloženiu kompetencií v školskej samospráve a jasne by definovala opodstatnenosť a potrebu navrhovanej zmeny. Sú za otvorenie priestoru na širšiu diskusiu.

 

Úprava podľa organizácií popiera demokratické princípy rozhodovania školskej samosprávy, vytvára priestor pre politické nominácie riaditeľov, korupciu a rodinkárstvo a popiera princíp rovnosti príležitostí.

 

Legislatívny balík noviniek prináša okrem iného aj zmeny vo voľbe riaditeľov. Po novom, ak zriaďovateľ nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade a na základe toho sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorý už bude pre zriaďovateľa záväzný a ten ho musí vymenovať do 30 dní. Podľa súčasnej právnej úpravy je návrh rady školy pre zriaďovateľa záväzný.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies