Bankoví analytici opäť zhoršili odhad rastu slovenskej ekonomiky

NETKY.SK • 27 September 2019, 12:22 • 2 min
Bankoví analytici opäť zhoršili odhad rastu slovenskej ekonomiky

BRATISLAVA - Analytici komerčných bánk na Slovensku zhoršili odhad rastu slovenskej ekonomiky pre tento a výraznejšie aj pre budúci rok.

slovakia

left justify in out

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) v stálych cenách by mal ku koncu tohto roka spomaliť na 2,6 %, zatiaľ čo ešte začiatkom roka odhadovali analytici 4,3-percentný rast. Ukázal to najnovší septembrový prieskum Národnej banky Slovenska.

 

Oproti augustu 2019 analytici zhoršili odhad rastu na tento rok o 0,2 percentuálneho bodu (p. b.). V budúcom roku by sa mal rast HDP v stálych cenách spomaliť na 2,3 %, pričom medzimesačne zhoršili odhad o 0,4 p. b.

 

img

 

Nezamestnanosť by mala v tomto roku podľa analytikov dosiahnuť úroveň 5,8 %, jej odhad oproti augustu nezmenili. Nominálne mzdy by mali zrýchliť tempo rastu na 7,1 % a miera zamestnanosti by ku koncu tohto roka podľa analytikov mohla byť na úrovni 1,1 %.

 

Analytici sa pozreli aj na vývoj inflácie na Slovensku. Tá by podľa nich v tomto roku mala dosiahnuť 2,6 % a jadrová inflácia by mala byť na úrovni 2,4 %.

 

Spomalenie rastu ekonomiky v tomto roku potvrdzujú aj štatistiky. V druhom štvrťroku rástla dvojpercentným tempom, zatiaľ čo začiatkom roka bol rast na úrovni 3,7 %. Odhad rastu pre tento rok zhoršilo aj samotné Ministerstvo financií SR, ktoré očakáva rast HDP na úrovni 2,4 % a NBS očakáva 2,5 % rast.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies