Ľudia v núdzi potrebujú bezpečné a predvídateľné podmienky

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 09:44 • 2 min
Ľudia v núdzi potrebujú bezpečné a predvídateľné podmienky

BRATISLAVA – Dôležité je informovať ich o tom, čo sa deje a čo sa bude diať. S deťmi treba komunikovať pravdivo, ale primerane ich veku. V reakcii na aktuálnu situáciu s dianím na Ukrajine to odporúča Liga za duševné zdravie.

slovakia

left justify in out

„Hlavným cieľom je poskytnúť podmienky, ktoré budú prinášať pocit bezpečia a predvídateľnosti ako kontrast voči traumatickým okolnostiam spojeným s bytostným ohrozením a neistotou. Informácia o tom, kde som, čo bude nasledovať, aké mám možnosti ovplyvniť situáciu, pomáha obnoviť pocit kontroly nad situáciou a vplyvu na ňu, čo má veľký vplyv na následné zotavenie,“ radia odborníci.

 

Základom komunikácie s ľuďmi, ktorí zažili traumu, je podľa nich jasná, empatická a maximálne pokojná komunikácia. V prípade, že ide o ľudí hovoriacich iným jazykom, treba dbať na pokojný, jasný a zrozumiteľný neverbálny prejav. „Treba sa snažiť používať univerzálne slová a gestá, pôsobiť priateľsky a bezpečne. Keď je náš prejav pokojný a stabilný, má to na ľudí, s ktorými komunikujeme, pozitívny dosah, pomôže ich to upokojiť a zmierniť ich úzkosť,“ vysvetlila liga.

 

img

 

Pokiaľ to je možné, rodiny by mali ostať spolu. Ak je nevyhnutné členov rodiny rozdeliť, napríklad ak jeden z nich potrebuje neodkladnú zdravotnú pomoc, ostatným treba poskytnúť základné informácie. „O tom, čo sa bude diať, a upokojiť ich, aby sa o seba báli čo najmenej. Nasledovný kontakt treba umožniť čo najskôr,“ radia odborníci. Odporúčajú tiež vžiť sa do podobnej situácie a predstaviť si, ako sa daná osoba môže cítiť. „To nám často ukáže, ako najvhodnejšie reagovať,“ doplnili.

 

Možno vás zaujme: Na hranice s Ukrajinou má prísť pomôcť 50 českých vojakov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies