Takto prefíkane obchádzajú zákaz voľného pohybu v Moskve

NETKY.SK • 26 Máj 2020, 14:48 • 2 min
Takto prefíkane obchádzajú zákaz voľného pohybu v Moskve

MOSKVA - Vodiči aut začali predstierať, že sú taxikármi, aby získali povolenie na pohyb po meste a nedostali za to pokutu.

slovakia

left justify in out

Rusi nemôžu opustiť svoje domovy

Koncom mája služba Moscow Information Cluster zistila, že počet vydaných elektronických povolení pre zamestnancov taxislužieb "Gett" a "Vezet" prekročil počet zamestnancov týchto spoločností. Faktom je, že počas pandémie v Moskve môžete opustiť dom iba s elektronickým povolením vydaným mestskými úradmi.

 

Ako získať elektronické povolenie

Aby získať povolenie ako taxikár, do formulára potrebne len uviesť daňové číslo taxislužby. Niektorí vodiči v Moskve uviedli daňové číslo číslo taxislužby "Gett" a takto nelegálne získali povolenia na pohyb po meste. Informácie o daňových číslach spoločností v Rusku sú verejne dostupné.

 

Daňové čísla sú verejne dostupné

Ako zistili novinári RBC aj samotní vodiči taxislužby často predstierajú, že sú zamestnancami iných spoločností. Používajú daňové čísla online obchodov alebo veľkých reťazcov, aby získali povolenie. Vysvetľujú, že systém povolení často pracuje chybne a pri vybavovaní žiadosti môžu vzniknúť problémy.

 

img

 

Elektronické povolenia

Elektronické povolenia boli zavedené v Moskve od 15. apríla, kontrolujú najmä pohyb na osobných autách a vo verejnej doprave. Toto opatrenie by malo znížiť mobilitu obyvateľov mesta a obmedziť šírenie COVID-19. Povolenie možno získať iba na konkrétny účel: ako cesta do práce, do zdravotníckeho zariadenia, do obchodu alebo na osobné účely. Povolenia na osobne účely sa vydávajú na jeden deň a nie viac ako dvakrát týždenne.

 

Problém sa už rieši

Spoločnosti, ktorých údaje sa používajú na získanie nelegálnych povolení, sú zároveň ohrozené zrušením všetkých predtým vydaných povolení. Moskovská radnica uviedla, že tento problém už riešia. Čoskoro začne fungovať služba, s ktorou spoločnosti budú môcť samostatne spravovať elektronické povolenia pre svojich zamestnancov.

 

"Pri tejto službe zamestnávateľ vidí celkový počet vydaných povolení pre daňové číslo svojej spoločnosti ako aj úplný zoznam týchto povolení. Zamestnávateľ bude navyše môcť nezávisle zrušiť povolenie a požiadať o vydanie nových", vysvetlila moskovská radnica.

 

img

 

Koronavírus v Rusku

Za pohyb bez povolenia v Moskve sa udeľuje pokuta vo výške 1 000 až 30 000 rubľov, teda 12 až 375 EUR.

Celkovo v Moskve 169 303 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. Z toho 61 619 ľudí sa vylecili, 2 110 zomrelo. V Rusku sa celkovo nakazilo 362 342 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies