Vesmírna sonda Maven úspešne odštartovala na Mars

NETKY.SK • 19 November 2013, 11:13 • 2 min
Vesmírna sonda Maven úspešne odštartovala na Mars

MYS CANAVERAL - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vypustil v pondelok o 13:28 miestneho času (19:28 SEČ) z Mysu Canaveral na Floride sondu MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), ktorej úlohou je skúmať hornú vrstvu atmosféry Marsu.

slovakia

left justify in out

Vedci dúfajú, že vďaka tejto sonde sa im podarí potvrdiť teóriu, že Mars prišiel o väčšinu svojej atmosféry a tiež o tečúcu vodu v dôsledku pôsobenia slnečného vetra.

Sondu MAVEN vyniesla do vesmíru raketa Atlas V, od ktorej sa odpojila 53 minút po štarte. Následne sonda otvorila svoje solárne panely a nasmerovala sa správnym smerom. Na obežnú dráhu Marsu by sa mala dostať 22. septembra 2014, pričom jej vzdialenosť od povrchu planéty sa bude pohybovať od 150 do 6220 kilometrov. Počas letu k Marsu vykoná sonda štyri korektúry svojej trajektórie, prvá z nich je naplánovaná na 3. decembra. Sonda, ktorej súčasťou je osem prístrojov, bude taktiež cestou k Marsu pozorovať kométu C/2012 S1 (ISON). "Predpokladáme, že Mars prišiel o väčšinu svojej atmosféry vo svojej ranej histórii, keď bola aktivita Slnka oveľa silnejšia. V súčasnosti sú už úbytky atmosféry oveľa menšie, ale aj tak nám tento výskum môže pomôcť pochopiť procesy, ku ktorým tam dochádza," uviedol vedúci výskumu Bruce Jakosky z University of Colorado Boulder. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies