Reportáž: Andrej Danko sa vyjadril k rozhodnutiu UMB o jeho rigoróznej práci

NETKY.SK • 11 Január 2019, 16:42 • 2 min
Reportáž: Andrej Danko sa vyjadril k rozhodnutiu UMB o jeho rigoróznej práci

BRATISLAVA - Predseda parlamentu a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko berie správu komisie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) ohľadom jeho rigoróznej práce z roku 2000 na vedomie v celom rozsahu. Novinárom to oznámil na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že výnimočné zriadenie komisie rešpektoval a nikdy nezasahoval do jej práce.

slovakia

left justify in out

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici zriadila účelovú komisiu na preskúmanie podozrení na plagiátorstvo rigoróznych prác v novembri 2018. Komisiu tvorí deväť členov akademickej obce UMB, dvaja z nich sú študenti. Všetci členovia majú povinnosť zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach zistených počas práce v komisii. 

 

img

členovia Akademického senátu UMB hlasujú počas zasadnutia

 

Komisia sa zaoberala rigoróznymi prácami a konaniami na UMB v rokoch 1999 až 2010 so zvláštnym zreteľom na medializované prípady. Na základe analýzy vybranej vzorky komisia konštatuje, že vo viacerých prípadoch identifikovali nedostatky, ktoré považujú za porušovanie akademických pravidiel. 

V správe sa uvádza, že 63 strán práce Andreja Danka vykazuje veľkú zhodu so zdrojovou literatúrou. Komisia podľa podpredsedu AS UMB Miroslava Hužvára nepoužíva pojmy, ktoré slovenský právny systém nepozná, preto neuvádza, či ide o plagiát alebo kompilát.


"Oceňujem, že komisia konštatuje, že moje rigorózne konanie prebehlo v súlade s platnými predpismi a nebol porušený zákon. V celom texte nie je ani raz zmienené slovo plagiát, ktoré si moji oponenti želali."

 

"Verejne ďakujem komisii a akademickému senátu, že nepodľahli tlaku a nevydali voči mne účelový rozsudok," vyjadril sa Andrej Danko pre médiá. 

 

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies