Rusi protestujú proti vojne na Ukrajine. Polícia zadržala stovky ľudí

NETKY.SK • 24 Február 2022, 18:13 • 2 min
Rusi protestujú proti vojne na Ukrajine. Polícia zadržala stovky ľudí

MOSKVA - Počas protivojnových protestov jednotlivcov i zhromaždení proti invázii, ktorú Rusko vo štvrtok začalo na Ukrajine, zadržala polícia v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web Meduza.io.

slovakia

left justify in out

Aktivisti OVD-Info spresnili, že v Jekaterinburgu zadržali asi 60 ľudí. Ďalších približne 50 osôb zaistili v meste Perm a 10 v Ufe, uvádza OVD-Info s odvolaním sa na príbuzných zadržaných miestnych aktivistov a miestne médiá.

 

img

 

Protestné zhromaždenia sa konali aj v Novosibirsku a v Moskve, kde sa jedna z protivojnových akcií konala aj pred sídlom tlačovej agentúry TASS.

 

V Moskve sa v rukách polície ocitla ľudskoprávna aktivistka Marina Litvinovičová a divadelná režisérka Jevgenija Berkovičová.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Ukrajinci pracujúci v ČR dostávajú povolávacie rozkazy. Vláda chce pomôcť

 

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo štvrtok varoval pred možným stíhaním za účasť na nepovolených akciách zvolaných „pre napätú zahraničnopolitickú situáciu“.

 

V Rusku sa môže konať protestná akcia za účasti jedinej osoby aj bez úradného povolenia, čo často využívajú odporcovia súčasného vedenia, keď sa schádzajú a na dohodnutom mieste sa striedajú s plagátom či transparentom v rukách. Napriek tomu polícia často zasahuje, ak sa na určenom mieste vytvorí rad ľudí čakajúcich na to, aby sa mohli k protestnej akcii pridať.

 

img

 

Protesty proti vojne, ktorú Rusku rozpútalo na Ukrajine, sa vo štvrtok konali alebo ešte konajú vo viacerých metropolách i menších mestách sveta: Berlíne, Sydney, Barcelone, Madride, Bejrúte, Štokholme, Tokiu, Rige, Tallinne, Varšave, Osle, Haagu či Paríži.

 

Mnohé z týchto protestov sa uskutočnili pred sídlami ruských veľvyslanectiev a zúčastnili sa na nich nielen príslušníci ukrajinskej diaspóry v danej krajine, ale aj miestni obyvatelia podporujúci Ukrajinu.

 

K téme: Takmer celý svet rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona