SpaceX zabezpečí mobilný signál z vesmíru aj na najodľahlejších miestach

NETKY.SK • 30 August 2022, 06:00 • 2 min
SpaceX zabezpečí mobilný signál z vesmíru aj na najodľahlejších miestach

LOS ANGELES – Družice Starlink sa budú od budúceho roka pripájať priamo k mobilným telefónom T-Mobile.

slovakia

left justify in out

Ich majitelia dostanú prístup k službám aj na najodľahlejších miestach mimo dosahu pozemných zdrojov mobilného signálu. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. Nová služba bude na obežnej dráhe Zeme využívať sieť družíc Starlink spoločnosti SpaceX Elona Muska. Na súčasných mobilných telefónoch umožní textové správy (SMS) od konca roku 2023, hlasové hovory a dátové služby budú nasledovať neskôr.

 

img

 

„Dôležité na tom je, že nikde na svete už váš mobilný telefón nebude mať mŕtve zóny,“ povedal Musk počas predstavovania novej služby na základni SpaceX v Texase. Zachráni to podľa neho napríklad životy turistov, ktorí si nedokážu na mieste bez signálu privolať pomoc. „Už nebudeme čítavať o takých tragédiách, ktoré sa stali, keď sa ľudia stratili a boli by v poriadku, keby si boli mohli zavolať pomoc,“ dodal. Budúcoročné beta testovanie bude obmedzené na Spojené štáty.

 

img

 

Generálny riaditeľ T-Mobile Mike Sievert očakáva, že nová služba bude bezplatná pre väčšinu mobilných programov, aj keď pre používateľov s najlacnejšími službami môže byť za poplatok. „Je to podobné, ako keby ste na oblohu postavili vežu mobilného signálu. Len je to oveľa ťažšie,“ povedal.

 

 

Konkurencia na trhu satelitného internetu rýchlo rastie. Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos nedávno oznámil, že má v úmysle vypustiť približne 3 200 družíc, Čína pripravuje sieť 13 000 satelitov Kuo-wang (GW) a Európska únia chce do roku 2024 okolo Zeme rozmiestniť približne 250 družíc.

 

Možno vás zaujme: NASA odvolala štart superťažkej rakety SLS v rámci misie Artemis



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona